Kovačević na poternici Interpola

Interpol je objavio "crvenu poternicu" za Miladinom Kovačevićem, optuženim za prebijanje svog kolege u američkoj državi Njujork.

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

00:46

Default images

To znači da će - ako pređe granicu Srbije - biti uhapšen i izručen Sjedinjenim Američkim Državama, zbog optužbe da je pretukao svog kolegu studenta i posle toga pobegao iz zemlje. U obrazloženju Interpola stoji da se za Kovačevićem traga zbog “zločina protiv života i zdravlja”.

U međuvremenu, jača pritisak SAD na vlasti u Srbiji da učine sve da se Kovačević vrati u Ameriku, gde bi mu se sudilo.

Advokat Miladina Kovačevića Veselin Cerović kaže da nije uobičajeno da se za ovakvo delo raspiše "crvena poternica" i tvrdi da ona ne ugrožava pravni status Kovačevića. On je ocenio da je ceo slučaj ispolitizovan.

“Čekamo dalje poteze, da li će se američko pravosuđe obratiti konkretnim zahtevom za izručenje upućenim Ministarstvu pravde Srbije sa tačnom naznakom za koje se krivično delo moj klijent tereti, kolika je predviđena kazna za to delo i da ponudi kredibilne dakaze da je moj klijent izvršio to delo. Tek kad budemo imali zvanična dokumenta i zvanične zahteve tada možemo nešto konkretno da radimo”, kaže Cerović.

Profesor pravnog fakulteta univerziteta Union Bogoljub Milosavljević smatra da objavljivanje poternice nije neočekivano i kaže da je to redovna procedura za sve države koje traže krivca.

On dodaje da se u Ustavu Srbije mogućnost izručenja prećutkuje, za razliku od ranijeg ustava, koji je tu obavezu striktno zabranjivao.

“Ustavna povelja imala je drugačiju odredbu, osim prema međunarodnim obavezama. I moje tumačenje te ustavne odredbe - da se i u ovom slučaju to može koristiti. Srbija, u principu, ne izručuje svoje državljane stranim zemljama, osim po međunarodnim obavezama, kao što je, recimo, Haški tribunal ili Međunarodni krivični sud”, kaže Milosavljević.

B92: “Da li je moguće pronaći tumačenje po kome bi bio izručen Americi?”

Milosavljević: “Ja sumnjam da će se do takvog tumačenja doći. Njegov jedini pravi problem bi nastao u slučaju izlaska iz Srbije i odlaska u neku od drugih ili susednih zemalja, gde bi on mogao biti uhapšen i ekstradiran američkim pravosudnim organima.”

Jeremić: Prevazići ćemo probleme

Udarac odnosima Srbije i SAD, smatra Vuk Jeremiæ (Beta, arhiv)
Na slučaj “Kovačević“ prvo je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema rečima šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, munjevito je sprovedena unutrašnja istraga o načinu na koji je Miladin Kovačević u Ambasadi Srbije dobio privremenu putnu ispravu, iako mu je, zbog planiranog sudskog procesa, pasoš oduzet.

Svi učesnici tog događaja povučeni su sa svojih pozicija.

“Ja sa žaljenjem mogu da konstatujem da smo se našli u ovoj situaciji i da nameravamo da u saradnji sa američkim vlastima pokušamo da prevaziđemo probleme koji su nastali ovim slučajem, naravno, poštujući pre svega Ustav Srbije, zakone Srbije i međunarondne norme ponašanja u ovakvim slučajevima”, rekao je Jeremić.

"Negativan uticaj na odnose sa SAD"

Glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović smatra da će slučaj Miladina Kovačevića negativno uticati na odnose dveju zemalja i da zbog toga Srbija može izgubiti 53 miliona dolara obećane američke pomoći.

“Može se živeti bez pedesetak miliona dolara pomoći, ali nisam sigurna koliko ljudi razumeju da će ovo biti ozbiljna prepreka. Pitanje Miladina Kovačevića će biti ozbiljna prepreka u našim odnosima sa Amerikom zato što su njujorški senatori, koji su se veoma angažovali oko te stvari i izvršili pritisak na Stejt department da tog Miladina, kako god zna, vrati u Ameriku da mu se tamo sudi, to su najmoćniji senatori u Americi", smatra Smajlovićeva.

U međuvremenu, senator iz Njujorka Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD.

Iako sporazuma o ekstradiciji između dve zemlje nema, može se pronaći način da se Kovačević nađe u Americi, tvrdi Šumer i dodaje da pritisak iz Kongresa na srpske vlasti neće prestati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: