Otkrivene kosti Romanovih

Ruske vlasti potvrdile su da su kosti otkrivene prošle godine u jednoj šumi na Uralu zaista kosti naslednika cara Nikolaja II i jedne od njegovih kćerki, javljaju agencije.

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

17:42

Default images

Saopštenje istražnog komiteta državnog tužilaštva podupire prošlomesečne navode jednog guvernera koji je tada izjavio da su testovi DNK potvrdili da pronađeni ostaci predstavljaju kosti princa Alekseja i velike vojvotkinje Marije.

"Ispitivan materijal potvrđuje teoriju po kojoj otkriveni ostaci pripadaju carevoj porodici", izjavio je portparol komiteta Vladimir Markin.

Istraživači su ostatke pronašli 2007. godine pored Jekaterinburga, nedaleko od mesta na kome su boljševici 1918. godine pogubili cara Nikolaja II, njegovu porodicu i više članova posluge.

Gradu Sverdlovsku, trećem po veličini u zemlji, udaljenom oko 1.700 kilometara istočno od Moskve, ime Jekaterinburg vraćeno je nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ovo otkriće trebalo bi da pomogne u zatvaranju tog poglavlja ruske istorije.

Nikolaj II abdicirao je 1917. godine i bio zatočen zajedno sa porodicom u punom jeku Oktobarske revolucije. Car, carica Aleksandra, njihov sin i četiri kćerke ubijeni su 17. jula 1918. u podrumu kuće u kojoj su bili zatočeni u Jekaterinburgu.

Nakon raspada Svjetskog Saveza, carevi i caričini ostaci, kao i ostaci njihove tri kćerke, ekshumirani su 1991. godine, a njihov identitet je potvrđen testovima DNK.

Carska porodica sahranjena je 1998. godine u Sabornoj crkvi u Sankt Peterburgu. Ruska pravoslavna crkva proglasila ih je svecima 2000. godine, mada je izrazila sumnju u vezi sa autentičnošću njihovih ostataka.

Ostaci dvoje najmlađe dece cara Nikolaja II, prestolonaslednika Alekseja i njegove sestre Marije, do tada još uvek nisu bili pronađeni, što je decenijama potkrepljivalo hipotezu da su preživeli pokolj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: