Šta se krije iza koncesije?

Osim kredita, koncesionar za izgradnju puta Horgoš-Požega nije obezbedio ni glavni projekat, saznaje B92 istražuje.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2008.

10:42

Default images

Bez glavnog projekta radovi ne bi mogli da počnu u naredna dva do četiri meseca, čak i da je koncesionar obezbedio novac. Prema ranije utvrđenoj dinamici, koncesionar je putarinu trebalo da počne da naplaćuje već krajem aprila. Znači li ovo da je država koncesionaru nameravala da poveri čitav posao, pa i prihod od putarine, bez ikakvih finansijskih i tehničkih garancija da će izgradnja uopšte početi?

Ministri narodnjačke koalicije tvrdili su da DS i G17 pokušavaju da opstruišu "posao veka" iz političkih razloga.



"Radovi su u sredu trebali da počnu, priprema je urađena, trasa obeležena, ugovori odštampani za ovlašćenja, da se imovinsko-pravni odnosi reše. Najveći projekat možda u istoriji Srbije je zaustavljen, preglasavanjem na Vladi, čisto iz političkih razloga. Tu ne postoji nijedan razlog da se ovako dobar projekat zaustavi", rekao je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić.

Prema informacijama do kojih je došla ekipa emisije B92 istražuje, koncesionar do 1. aprila ove godine, kada je zvanično trebalo da uđe u posao, nije obezbedio glavni projekat izgradnje.

To je za B92 potvrdio vicepremijer Božidar Đelić.

"Prema našim saznanjima - nije. I ne samo to, nego nije skoro ništa od onog tehničkog uradio, a kad na to dodate da finansijski nije zaokruženo, vidite i sami da nije bilo nikakvog opravdanja da se bilo koji ašov zabada u neki deo zemlje ovde u Srbiji. To bi bilo predizborno slikanje", kaže Đelić.

Potpredsednik Vlade objašnjava da izgradnja puta ne bi mogla da počne sve dok koncesionar ne dostavi potpunu tehničku dokumentaciju.

"To znači da ne može da počne da se gradi. Drugim rečima, i da su zaokružili 31. marta finansijsku konstrukciju, ne bi bili u stanju da počnu da grade za dobrih tri, četiri, pet, šest meseci", rekao je on.

Kako je za B92 istražuje rekao zastupnik države u ovom poslu i državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Mihailo Marković, koncesionar je prema ranijem dogovoru putarinu trebalo da počne da naplaćuje već krajem aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: