Petak, 01.02.2008.

18:01

CeSID: Mladi su aktivni

Stereotipi da mladi ne učestvuju dovoljno u društvenom i privrednom životu su netačni, pokazuje istraživanje CeSID-a.

Izvor: Beta

Default images

Izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da je istraživanje, koje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 4.794 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina, pokazalo da mladi aktivno učestvuju u političkom, a još više u privrednom životu, kao i da su spremniji na rizike u odnosu na ostalu populaciju. Istraživanje je naručilo Ministarstvo omladine i sporta.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković rekla je da je to ministarstvo naručilo istraživanje od CeSID-a, kako bi imali detaljnu analizu stanja koja će im olakšati posao u izradi Nacionalne strategije za mlade.

Prema njenim rečima, Nacionalna strategija će biti postavljena na sajt Ministarstva 15. februara, a od tog datuma će biti organizovani skupovi na kojima će svi zainteresovani moći da kažu svoje mišljenje o Nacrtu.

"Rezultati istraživanja pokazuju da su mladi u Srbiji najveći resurs i da imaju ogromne potencijale, koji će nam svakako trebati u narednim godinama, kada će morati da se radi na evropskim integracijama i razvijanju ekonomske politike", rekla je ona.

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković istakao je da rezultati istraživanja govore da su mladi mnogo zadovoljniji sopstvenim životom, ali i i stanjem u društvu od ostale populacije.

Prema njegovim rečima, najveći problemi mladih, prema istraživanju, jesu: nezaposlenost, nedostatak kulturnih i sportskih dešavanja u mestima njihovog stanovanja, kao i nedostatak informacija o mogućnosti angažmana mladih.

"Istraživanje je pokazalo da je aktivizam kod mladih prepoznat kao poželjan tip ponašanja i da su naši mladi prema stepenu aktivizma veoma slični vršnjacima u zemljama Evropske unije", rekao je on.

Vuković je istakao da je politički aktivizam kod mladih vezan za obrazovanje i da su oni koji studiraju ili su završili fakultet i višu školu čak i do pet puta više politički aktivni od onih koji imaju samo osnovnu ili srednju školu.

"Ono što je posebno interesantno jeste da su mladi veoma privredno aktivni i da su spremniji za posao na kome može da se zaradi, bez obzira na sigurnost posla, u odnosu na populaciju koja ima preko 30 godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na osnovu istraživanja može se reći da mladi imaju više preduzetničkog duha i da su zbog toga državna ulaganja u mlade krajnje opravdana.

Ministarka Snežana Samardžić-Marković dodala je da je Ministarstvo pokrenulo Centar za preduzetništvo, koji će pomoći mladima da lakše pokrenu privatni posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: