Železnički udesi u Beogradu

U dve odvojene železničke nesreće u Beogradu, jutros su povređene ukupno 24 osobe, od kojih jedna teže.

Izvor: B92

Nedelja, 23.12.2007.

10:03

Default images

Prva nesreća dogodila se jutros oko 6.15 u Glavnoj železničkoj stanici kada je voz udario staničnu bankinu, dok se druga dogodila samo pola sata kasnije, na pružnom prelazu kod Sajma, kada je voz udario u automobil.

Voz koji je prevozio radnike železnice Srbije koji su iz Lapova krenuli za Beograd na posao, pri ulasku u Glavnu železničku stanicu Beograd, pri relativno maloj brzini, od svega tri do četiri kilometra na sat, udario je u staničnu bankinu, jer mašinovođa nije na vreme zaustavio voz.

Ipak, i ta mala brzina bila je dovoljna da većina radnika, koji su se nalazili u vagonima, popada sa svojih sedišta.

Njih ukupno dvadeset troje prebačeno je u Urgentni centar.

Branislav Stefanović, načelnik Urgentnog centra rekao je za B92 da je jedna osoba zadržana na bolničkom lečenju zbog kombinovanih povreda glave grudnog koša i leve ruke.

"Primljen je na Urgentni centar, a još petoro njih nalazi se na odeljenju neurohirurgije, na opservaciji zbog povreda glave. U ovom trenutku ne možemo tačno da kažemo da li će još neko da bude primljen, dok su ostali povređeni pušteni kući", kazao je doktor Stefanović.

Niko od povređenih radnika nije želeo da govori o okolnostima nesreće.

Direktor Medija centra Železnica Mile Lokas jedino je saopštio da će uzrok nesreće biti naknadno utvrđen.

"Voz iz Lapova jutros u 6 i 15 nije se na vreme zaustavio na levom koloseku i pri brzini od 4 km/h udario u grudobran, odnosno u kolosečnu bankinu. Tom prilikom povsređeno je 20 osoba. Njima je odmah ukazana pomoć u ambulanti na železnickoj stanici. Komisija za vandredne događaje Železnica Srbije izašla je na lice mesta i obavila uviđaj", kazao je Lokas za B92.

Voz udario u automobil kod Sajma

Samo pola sata nakon nesreće u Glavnoj železničkoj stanici, na pružnom prelazu kod Beogradskog sajma, lakše je povređen vozač Yugo-a Emilio Gliner.

Nezgoda se desila kada je vozač prelazio prugu, a na njega je naleteo voz.

Uzrok ovog sudara je, najverovatnije, greška radnika železnice koji nije na vreme spustio rampu na železničkom prelazu, ali će zvanična verzija događaja biti saopštena tek narednih dana, kažu u Železnicama.

Direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić nije želeo da govori o tome ko je odgovoran za ove dve železničke nesreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: