DS-DSS-G17 plus: Dogovor o izborima

Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić noćas postigli sporazum o održavanju predsedničkih izbora.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.11.2007.

10:52

Default images

Stranke vladajuće koalicije postigle su dogovor da predsednički izbori budu raspisani posle 10. decembra, do kada će u skupštini biti usvojeni svi neophodni propisi koje predviđa Ustavni zakon. Kako B92 saznaje, izbori bi prema dogovoru lidera vladajuće koalicije bili održani u januaru.

Iz kabineta predsednika Borisa Tadića danas je saopšteno da su se na njegov predlog DS, DSS i G17 plus dogovorile da do 8. novembra završe usaglašavanje potrebnih zakona za raspisivanje predsedničkih izbora, kako bi ti zakoni najkasnije do 10. decembra bili usvojeni u Skupštini Srbije.

"Postoji puna saglasnost da posle 10. decembra i sadašnje runde pregovora o budućem uređenju pokrajine Kosovo i Metohija, ukoliko ne bude neposredno ugrožena teritorijalna celovitost zemlje, budu raspisani predsednički izbori", navodi se u saopštenju predsednika Republike.

Takođe je saopšteno da su se tri stranke obavezale da se u najkraćem roku donesu i zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora, saglasno Ustavnom zakonu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže u izjavi za B92 da sinoćni dogovor omogućava stabilnost države i veće posvećenje Vlade evropskim integracijama.

"Umesto što će se pričati o pregovorima o predsedničkim izborima, sve snage će sada biti okrenute ka rešavanju problema svakodnevnog života", kaže Đelić.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je za B92 da će njegova stranka u potpunosti poštovati dogovor koji je sinoć sklopljen. Aligrudić je naglasio da će DSS povući zahtev da bude održana sednica odbora za ustavna pitanja na kojoj je trebalo da bude rastumačen Ustavni zakon i rokovi koji su postavljeni u njemu.

Miloš Aligrudić negira tezu da se ovaj dogovor može tumačiti kao još jedna pobeda DSS-a nad DS-om: "Mislim da je ovde sa svih strana prevagnuo razum i da se ne radi ni o kakvoj pobedi DSS-a. Mislim da ako se tako tumači, da je to onda pogrešno shvaćeno."

"Shvatili smo svi zajedno da umesto jalovih rasprava na tu temu najvažnije da se radi punom parom da se ostvare svi oni uslovi koji pišu u ustavu. Zaista ne mislim to treba da se shvati kao bilo čija pobeda", kaže on.

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio je danas da je dogovorom o izborima potvrđeno da su stranke vladajuće koalicije državotvorne stranke i da je dogovor napravljen u interesu građana Srbije i uz poštovanje ustava i zakona.

"Dogovorom je stavljen pečat na krizu u vladajućoj koaliciji", rekao je Šutanovac agenciji Beta.

On je rekao da će donošenjem zakona i raspisivanjem izbora Srbija ući u period političke stabilnosti.

Šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić izrazila je zadovoljstvo dogovorom lidera vladajuće kolicije o izborima. Ona u izjavi agenciji Beta posebno naglasila "konstruktivan i racionalan pristup lidera G17 plus Mlađana Dinkića koji je doprineo očuvanju zajedništva u koaliciji".

"I u narednom periodu G17 plus će, kao i do sada, biti faktor političke stabilnosti i partnerstva", kazala je Grubješićeva.

Šta kažu opozicija i analitičari

Dgovor vladajućih stranaka, stranke i analitičari procenjuju različito. Radikali i socijalisti smatraju da je time samo odložena kriza, dok LDP traži i vanredne parlamentarne izbore.

Politički analitičar Vladimr Goati smatra da je načelno dobro da je postignut kompromis, uz napomenu da je neodređena formulacija da se predsednički izbori raspišu posle 10. decembra ako zbog problema Kosova ne bude ugrožena teritorijalna celovitost zemlje.

On je naveo da tim dogovorom nije završena kriza u vladajućoj koaliciji, ali je odložena.

"Važno je da izbora bude. Ne očekujem zajedničkog kandidata vladajuće koalicije. Za vladajuću koaliciju bi bilo dobro da postoji
zajednički kandidat i da postoji kosenzus stranka koje podržavaju sadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića", naveo je Goati.

Imajući u vidu ranija iskustva, lideri stranka trebalo bi da dogovor stave na papir, ali i da preziciraju još neke detalje, kaže za B92 Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka.

"Mislim da bi bilo najbolje i za same aktere, ali i za građane da ono što su dogovorili pretoče u pisani kolaliconi sporazum, rukovođeni sopstvenim iskustvima u prethodnom perodu, što znači mogla je da glasi i ta jedna rečenica da će imati jednog kanidata i da će DSS podržati Borisa Tadića, to lebdi u atmosferi ovog sporazuma", kaže Orlović.

On smatra da je napravljen kompromis i prevaziđena veoma napeta situacija u vladajućoj koaliciji.

Orlović navodi da bi sada trebalo da dođe do smirivanja napetosti među koalicionim partenima, kao i da je moguće usvojiti sve neophodne zakone u predviđenom roku, ukoliko bude postojala politička volja.

Dulić: Čeka nas intenzivan rad

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da će parlament morati da radi mnogo intenzivnije kako bi set zakona neophodan za raspisivanje izbora bio usvojen u roku koji su dogovorili lideri stranaka vladajuće koalicije, a koji se uklapa u rok predviđen Ustavnim zakonom.

"Za uspešan rad skupštine i usvajanje zakona do rokova koji su navedeni neophodan je džentlmenski sporazum vlasti i opozicije oko činjenice da je državi potrebno da se ovi zakoni usvoje i raspišu izbori", izjavio je Dulić agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, sinoćni dogovor lidera vladajuće koalicije je dokaz da se svaki nesporazum, svako neslaganje u tumačenju pravnih normi i svaka kriza bolje prevazilaze intenzivnim radom institucija nego blokiranjem tog rada.

"Pred skupštinom je veliki izazov. Ukoliko svi ovi zakoni stignu u skupštinsku proceduru ovih dana, kako je najavljeno, skupština će morati da radi mnogo intenzivnije nego do sada", istakao je Dulić, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što će parlament u ponedeljak nastaviti zasedanje.

"Tadić i Nikolić u drugom krugu"

Tomislav Nikoliæ
Boris Tadić i Tomislav Nikolić našli bi se u drugom krugu predsedničkih izbora, pokazuje istraživanje Stratedžik marketinga.

Direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević izjavio je za B92 da je većina od 1.017 anketiranih građana bez dileme sigurna da će se ta dva političara naći u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Prednost Borisa Tadića je relativno velika, govorimo o 56 odsto na prema 44 odsto. S tim da oni koji su sigurni da će izaći, a to je nešto sigurnije biračko telo Tome Nikolića, tu je prednost nešto manja. Još je manja ako eventualno to korigujemo za procenat onih koji kažu 'ne znam, još uvek' u odnosu na to kako se populacija u principu ponaša. Međutim, ta prednost je još uvek relativno velika i ona u najslabijoj simulaciji iznosi 56 na prema 44 za Borisa Tadića", kaže Bogosavljević.

Bogosavljević kaže da bi eventualni bojkot DSS-a bitno smanjio prednost Borisa Tadića, ali ne u onoj meri kao 2003, kada su DSS i G17 plus bojkotovali predsedničke izbore na kojima je kandidat DS-a bio Dragoljub Mićunović.

"U ovom trenutku DSS nije toliko moćna stranka, ali sasvim sigurno da bi bojkot izbora bitno smanjio prednost Borisa Tadića i da bi tek tad došli do nekakvog duela koji bi se vodio na marginama. U tom slučaju verovatno bi se rezultat kretao oko 52 prema 48 odsto, dakle, samo u tom slučaju se približavaju Boris Tadić i Tomislav Nikolić", navodi Bogosavljević.

Kada je reč o stranačkoj opredeljenosti građana, SRS podržava 34 odsto anketiranih, DS 31, DSS 11, LDP 6, G17 plus pet i SPS četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: