Nove odluke Miroslava Lajčaka

Međunarodni predstavnik u BiH danas doneo odluke o Savetu ministara i funkcionisanju Skupštine.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2007.

19:08

Default images

Miroslav Lajčak je danas nametnuo izmene i dopune Zakona o Savetu ministara BiH i poslovnika o radu oba doma Parlamenta i izmenio kvorum za određivanje sednice zastupničkog doma.

Prema Lajčakovim izmenama, sednica Saveta ministara BiH može biti održana kad god je prisutna većina njegovih članova i odluke o određenim pitanjima mogu biti donesene većinom glasova prisutnih i koji glasaju, ukoliko takva prosta većina uključuje bar po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ne dva, kako je do sada bio slučaj.

Prema izmenama za donošenje odluka, u parlamentu će biti dovoljna jedna trećina poslanika iz svakog entiteta koji glasaju, a ne kao što je do sada bilo jedna trećina izabranih poslanika iz svakog entiteta.

Lajčak je rekao da će, ukoliko ove izmene i dopune, koje on kaže nisu usmerene ni protiv jednog naroda ili entiteta, ne budu usvojene do 1. decembra, iskoristiti svoja ovlašćenja i nametnuti ih.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su odluke koje je danas nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak donete mimo dejtonskih ovlašetnja.

"SNS neće dozvoliti da se na ovakav način uvodi centralizacija u BiH", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ocenio da je Lajčakova odluka "ustupak političkim opcijama iz Sarajeva", ocenjujući da problem funkcionisanja BiH predstavlja "uticaj koji se stvorio u dnevnim kontaktima u Sarajevu, a opet na štetu RS". On je ocenio da "neko nagovara Lajčaka na takve postupke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: