Komisija o monopolu Delte

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenuće postupak za utvrđivanje da li kompanija Delta ima monopol na tržištu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.10.2007.

08:04

Default images

Ovaj postupak se pokreće pošto je Vrhovni sud poništio rešenje Komisije o odbijanju spajanja "Primera C" i "C marketa", kada je Delta pre dve godine postala vlasnik tog trgovinskog lanca. Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović je najavila da će Komisija ispitati i zašto je Vrhovni sud nije obavestio o tome da su im potrebna veoma važna dokumenta, koja su Sudu naknadno dostavljena i uvrštena u predmet.

Postupak ispitivanja da li Delta ima dominantan položaj na tržištu može da traje do četiri meseca, a Komisija će proveriti i iznenađujuće poteze Vrhovnog suda Srbije prilikom odlučivanja o njihovom rešenju o zabrani spajanja "Primera C" i "C marketa", kaže ona.

Dijana Marković-Bajalović kaže i da je Vrhovni sud u obzir uzeo i dodatni materijal o analizi stanja na tržištu, koje članovi Komisije, kao strane u sporu, nisu ni pročitali.

Međutim, portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić kaže da je Komisija prekršila proceduru i da sporna dokumentacija nije bila od velikoj uticaja na odluku Suda.

Vrhovni sud Srbije nedavno je poništio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije u slučaju Delta Holdinga jer, kako su objasnili, u dostavljenim spisima nema zapisnika sa glasanja članova Komisije o tom slučaju.

Takvo obrazloženje Vrhovnog suda za Komisiju je iznenađujuće jer im, kako navode, te papire, koji inače postoje, niko nikada nije ni tražio.

U Vrhovnom sudu kažu da Sud nije bio obavezan da Komisiji traži zapisnik o glasanju.

Portparolka tog suda Vesna Dabić za B92 ipak je potvrdila da je Vrhovni sud dobio određenu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, ali da ti papiri, kako tvrdi, nisu uticali na donošenje konačne odluke.

"Tužba bi bila uvažena čak i da su njima dostavljena dokumetacija na uvid i odgovor jer su prekršena pravila postupka", kaže ona.

"To je jedan deo zbog kojeg je tužba uvažena, ali i dokazi koji su sprovedeni u postupku, koji je prethodio rešenju Komisije, nisu dovoljno jasni i Komisija u svom rešenju nije obrazložila na osnovu kojih dokaza je takvu doluku donela", kaže Dabićeva.

Postupak odobrenja spajanja dve kompanije prvo je vodilo Ministarstvo za trgovinu, odnosno Antimonopolska komisija, a zatim je slučaj preuzela od Vlade nezavisna institucija - Komisija za zaštitu konkurencije.

Deltu sada čine trgovinski lanci "Maksi", "C market", "Pekabeta" i "Tempo" i postavlja se pitanje da li je u pitanju monopol na tržištu.

Opširnije o ovoj temi čitajte i na ekonomskim stranicama B92, dok o navodnom sukobu Velimira Ilića s Miroslavom Miškovićem, vlasnikom Delte, možete čitati u posebnoj vesti.

Forcan: "Delta" nije monopolista

Potpredsednica "Delta holdinga" Milka Forcan izjavila je večeras da ta kompanija nema monopolski položaj i da se ponaša u skladu sa zakonom.

"Nema nikakvih zvaničnih dokaza niti činjenica da imamo monopolski položaj, a ukoliko zvanični organi to utvrde - postoje načini za sankcionisanje", rekla je

Ona je podsetila da zakon propisuje da više od 40 odsto učešća na tržištu predstavlja monopolski položaj, kao i da zakon kažnjava zloupotrebu monopolskog položaja, a ne takav položaj sam po sebi.

"Sa ljudske strane mogu da razumem da ljudima smeta ovolika snaga i veličina kompanije, ali ne postoji ni jedna činjenica da je to nedozvoljeno", zaključila je Milka Forcan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: