Bivši rezervisti ispred Vlade

Bivši vojni rezervisti okupili se ispred zgrade Vlade Srbije i predali zahteve kabinetu premijera, primio ih Slobodan Lalović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.10.2007.

08:11

Default images

Delegaciju vojnih rezervista iz Kuršumlije, Prokuplja i Blaca, primio je savetnik premijera Slobodan Lalović i obećao im da će uticati da njihov problem bude rešen. Rezervisti su najavili da će radikalizovati proteste u svim gradovima Topličkog okruga ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen.

Rezervisti kažu da su posle skoro mesec dana protesta u Kuršumliji, Prokuplju i Blacu, bili prinuđeni da dođu u Beograd i protestuju ispred zgrade Vlade.

Dejan Milošević, predsednik štrajkačkog odbora, izjavio je za B92 da je sastanak sa Slobodanom Lalovićem veliki pomak i da očekuje pozitivno rešenje:

"Ništa nije konkretno postignuto, ali se založio da će lično da utiče, onoliko koliko je moćan, da dođe do rešenja ove situacije. Mi smo objektivno zadovoljni sa njegovim iznetim stavovima i za sredu nam je zakazao sastanak u Beogradu. Povlačimo se ispred zgrade Vlade, idemo za Kuršumliju i mislimo da će doći do pozitivnog rešenja", kaže on.

Novi sastanak zakazan je za sledeću sredu u Vladi.

Rezervisti su prethodno predali zahtev za prijem kod premijera Koštunice i upozorili da će, ukoliko ih on ne primi, noć provesti pod šatorima ili u nekom od okolnih parkova.

"Rezervisti izmanipulisani"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je ranije da motivi bivših vojnih rezervista nisu samo oni koji se prikazuju u javnosti.

"Ne mogu u ovom trenutku da znam koji sve motivi mogu da budu, ali smatram da su rezervisti izmanipulisani", rekao je Šutanovac tokom obilaska pripadnika Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti.

"Činjenica jeste da je određen deo rezervista, svojevremeno, preko ljudi koji rade u sudu, naplatio duple dnevnice, ali nije to osnov da svi naplate duple dnevnice, već osnov da budu kažnjeni i da vrate ono što su nezakonito uzeli", kaže on.

"Ja sam u razgovoru s predsednikom štrajkačkog odbora pokazao dokumenta koje je on potpisao, s kojima se složio da ih je potpisao. On je taj novac podigao. Teško mogu da znam šta su motivi protesta, ali sam siguran da motivi nisu samo ono što se prikazuje javnosti", kaže ministar.

Podneta i prva tužba

Ministarstvo odbrane Srbije podnelo je Opštinskom sudu u Prokuplju tužbu protiv vojnog rezerviste Ivana Đorđevića iz Prokuplja za neosnovano bogaćenje, potvrdio je agenciji Beta tuženi.

Prema navodima tužbe, kojom se od Đorđevića traži naplata 700.000 dinara, ovaj učesnik rata na Kosovu naplatio je, prema odluci Vrhovnog suda Srbije, u maju ove godine 630.000 dinara na ime zaostalih ratnih dnevnica sa pripadajućom kamatom.

Ministarstvo odbrane podiglo je tužbu 2. oktobra, nakon što je utvrđeno da su Đorđeviću dnevnice isplaćene dobrovoljno u jedinici 1999. godine, pa se on tereti da je "nesavesno i bez osnova" stekao iznos od 47.600 dinara koji je sa kamatom iznosio 630.000 dinara.

U prvoj tužbi ove vrste, koju u ime države zastupa Direkcija za imovinsko pravne poslove u Nišu, navodi se da je to protivpravno bogaćenje, iako je Đorđević novac dobio presudom Vrhovnog suda.

Tužbu je potpisao major Vojske Srbije Žarko Šurbatović, koji je od 2. oktobra u pritvoru zbog sumnje da je omogućio većem broju rezervista da naplate dnevnice koje su navodno ostvarili učešćem u ratu protiv NATO-a 1999. godine, a koje im nisu po zakonu pripadale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: