Rusija testirala vakuumsku bombu

Rusija je saopštila da je testirala najjaču vakuumsku bombu na svetu.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2007.

09:44

Default images

"Rezultati testova tog oružja nove generacije pokazuju da njegova efikasnost i snaga odgovaraju nuklearnom oružju", izjavio je za TV 1. kanal zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske Aleksandar Rukšin.

Ruškin je rekao da je bomba testirana na jednom vojnom poligonu i da joj "nema ravne na svetu". On je dodao "i da za razliku od nuklearnog oružja, upotreba tog oružja ne zagađuje okolinu".

Televizija je prikazala snimak strateškog bombardera tu-160 kako baca bombu tešku 7.100 kilograma na poligon, posle čega je usledila snažna eksplozija.

Vakuumska bomba izaziva ogromno razaranje. Bomba tog tipa najčešće se baca iz vazduha ili ispaljuje, zatim detonacija prvog eksplozivnog punjenja na prethodno utvrđenoj visini otvara kontejner iz kog se gorivo rasprši u vidu oblaka i pomeša s kiseonikom. Drugo eksplozivno punjenje pali taj oblak pretvarajući ga u razornu buktinju.

Ruska stanica je u izveštaju insistirala na "konvencionalnom" karakteru novog oružja, tvrdeći da se Rusija nije upustila u novu trku u naoružanju.

Tehnologija izrade vakuumske bombe datira još iz vremena Vijetnamskog rata, kada su američki vojnici tu bombu zvali "kosačica belih rada" jer je korišćena za uništavanje šuma i rastinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: