Šta je integracija elektrosistema

Kako će elektroprivredi Srbije i Republike Srpske izgledati biće definisano narednih dana, a možda i meseci.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

16:17

Default images

Tu integraciju je juče u Banjaluci najavio premijer srbije Vojislav Koštunica. Ministar energetike Aleksandar Popović ukazuje da bi saradnja mogla da znači uštedu pri uvozu električne energije. Do sada Srbija je uvozila struju iz Republike Srpske preko posrednika, koji prethodnih godina zaradili desetine miliona evra na račun budžeta.

"Po sadašnjem zakonu o javnim nabavkama, Srbija ne može da učestvuje na tenderu u Republici Srpskoj, a od sada će to biti moguće. Tada će struja manje koštati, za građane to znači jeftiniju struju, a za EPS veći profit i investicije", kaže on.

Jedan od projekata oko čega će elektroprivrede sarađivati jeste izgradnja hidroelektrane Buk Bjela na Drini, što je veoma značajno s obzirom da Srbija 17 godina nije izgradila nijedan elektroenergetski objekat.

Urednica internet magazina za energetiku Enerdži obzerver Sijka Pištolova ukazuje da se predlog za stvaranje zajedničkog preduzeća ne odnosi samo na Srbiju.

"Kad je srpska energetika u pitanju po mom mišljenju ona i predsedniku Tadicu i premijeru Kostunici služi kao moneta za potkusurivanje, kao grana koja može da im donosi političke poene pred predstojeće izbore. Ni predsednik Tadić ni premijer Koštunica nisu se ranije setili da se pozabave ozbiljnije onim što se desava u EPS'u. Znači premijer Dodik je pozvao Srbiju kao i prethodno sve ostale elektroprivrede zemalja u regionu jugoistočne Evrope da naprave zajedničku elektroprivredu i da zajedno grade objekte", kaže ona.

Ujedinjenje elektroprivreda neki tumače i kao još jednu branu privatizaciji EPS-a, mada ministar energetike ponavlja da to javno preduzeće sigurno neće biti privatizovano za vreme mandata ove vlade.

Premijer i predsednik Srbije su juče u republici Srpskoj najavili i saradnju u oblasti telekomuniakcija, ali u nadležnom ministarstvu nisu mogli da kažu i o kakvim se tačno projektima radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: