Sreda, 27.06.2007.

07:41

Kroz tunel do parlamenta

Predsednik Skupštine Oliver Dulić inicirao izgradnju tunela između dve zgrade u kojoj se održavaju sednice skupštine u centru Beograda.

Izvor: B92, Beta

Default images

On, ipak, kaže da je spreman da odustane od te ideje ako reakcija javnosti bude negativna. On je, obrazlažući inicijativu, rekao da postoji potreba da se izgradi "topla komunikacija" između ova dva skupštinska zdanja da bi se unapredio rad parlamenta. On je rekao da će ove nedelje razgovarati sa stručnjacima iz Beograda koji bi trebalo da pomognu u projektovanju.

"To bi bio samo jedan hodnik kojim bi prolazili poslanici, novinari i posetioci i koji bi služio kao normalna komunikacija između dve zgrade. To je nešto što postoji svuda u svetu. Neka to bude hodnik ispod ulice, kao podzemni prolaz kakav imamo i na Terazijama i drugim mestima u gradu", rekao je on.

On je dodao da za unapređenje rada parlamenta neće biti potrošena veća sredstva od onih planiranih iz budžeta za te namene, i da će realizacija preuređenja skupštine biti finansirana i iz donacija i pomoći drugih parlamenata.

"To je ideja, inicijativa, ali kada budem imao više podataka o tome, napraviću predstavljanje cele ideje kako da unapredimo rad parlamenta i znaćete više o tome tokom ove ili sledeće nedelje", naveo je Dulić.

On je istakao i da je čuo da postoji tunel od zgrade parlamenta u Kralja Milana do Predsedništva Srbije koji služi kao magacin za dokumenta i dodao da bi, ako je to tačno, novi tunel bio prokopan od Pionirskog parka do zgrade parlamenta na Trgu Nikole Pašića.

On je rekao da su u toku razgovori sa stručnjacima i onima koji će pomoći u tome da se obavi preseljenje u Dom Narodne skupštine, da se pripremi sala za plenarne rasprave, sistem za glasanje, osvetljenje fasade te zgrade i organizacija pres službe, mesta za novinare i poslaničkih klubova.

Prema njegovim rečima, konačno preseljenje u zgradu na Trgu Nikole Pašića biće verovatno krajem ove ili početkom sledeće godine ukoliko sve bude išlo po planu.

"Smešno"

Glavni projektant autoputa kroz Beograd, Savskog keja, Knez Mihailove i rukovodilac autorskog tima Beogradskog metroa, arhitekta Branislav Jovin, kaže da je izgradnja tunela izvodiva ali besmislena i skupa.

"U bilo kojim uslovima tuneli mogu da se kopaju, samo je pitanje zašto i zbog čega. I ja sam odmah reagovao, da li je moguće da se kopa tunel da bi se povezale dve skupštine da ne bi poslanici išli ulicom između jedne i druge zgrade. To je za mene smešno. Ja koliko znam, poslanici treba da se pojavljuju pred narodom, a ne da se kriju kao krtice neke", kaže on 

Branislav Jovin naglašava da bi bilo izuzetno skupo prokopavati 400 metara tunela i da bi za budžet mnogo isplativije da se zgrada na Trgu Nikole Pašiće preuredi kako bi služila i za zasedanje i za sednice odbora, umesto što se sada koriste obe zgrade.

"Postavlja se i pitanje koliko će to da košta, da li ima smisla to plaćati zbog toga da bi oni imali toplu vezu, da se ne prehlade dok idu iz jedne zgrade u drugu. Da li to ima smisla uopšte praviti? Meni je to u funkcionalnom smislu sve neopravdano", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: