Sreda, 23.05.2007.

12:24

SAD nude kompromis za BiH

Predstavnici administracije SAD ponudiće kompromis u vezi s reformama u BiH, piše Dnevni avaz.

Izvor: Beta

Default images

List, pozivajući se na diplomatske izvore, navodi da će predstavnici administracije SAD liderima Stranke nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku i Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisu Silajdžiću predati dokument koji sadrži kompromisna rešenja za reforme u BiH.

Silajdžić, član Predsedništva BiH, i Dodik, premijer Republike Srpske, danas će u Vašingtonu razgovarati o reformama u BiH s Danijelom Fridom i Nikolasom Bernsom, a list navodi da će Silajdžiću i Dodiku biti ponuđeno potpisivanje dokumenta koji sadrži rešenje za pitanja ustava, policije i promenu naziva Republika Srpska.

List navodi da će posrednici SAD ponuditi kompromisno rešenje kada je reč o nazivu entiteta Republika Srpska, prema kom bi on trebalo da se zove Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Kada je reč o reformi policije u BiH, predstavnici SAD će ponuditi model kojim se podrazumeva prenos svih nadležnosti sa entiteta, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH, na BiH. Na lokalnom nivou bi ostale policija RS, FBiH i Distrikta Brčko kao deo Ministarstva sigurnosti BiH.

Biće predloženo i usvajanje tzv. aprilskog paketa ustavnih promena, korigovanih u delu koji se tiče entitetskog glasanja u Parlamentu BiH. Prema tom predlogu, entitetsko glasanje na nivou entiteta bilo bi redukovano i korišćeno samo u slučajevima podeljenih nadležnosti između države i entiteta ili u slučajevima prenosa nadležnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

22 h

Podeli: