"Alibi-pregovori"

DS: DSS ignorisao volju građana. DSS: DS da pokaže patriotizam. Dinkić: Razočan zbog neodgovornosti Tadića i Koštunice. LDP: Dogovor sa DS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2007.

07:59

Default images

Kako se navodi u sinoćnjem saopštenju DS-a, tokom tromesečnih pregovora o formiranju vlade DS se rukovodio osnovnim principom da volja građana izražena na izborima mora biti poštovana. "Međutim, DSS je nastojao da što duže očuva postojeće stanje, a pregovori su vođeni na način da se do kompromisa ne dođe i da oni posluže kasnije kao alibi za formiranje vlade sa SRS", saopštio je DS.

"I drugi partner, G17 plus, nije pokazao nikakvu konstruktivnost u pregovorima, već je uglavnom podržavao predloge DSS-a ili ih čak formulisao", smatra DS.

Ta stranka navodi da je dala predlog za formiranje vlade koji je dobra osnova za formiranje stabilne vlade sa jasnom evropskom orijentacijom.

Kako to, prema njihovim navodima, podrazumeva podelu odgovornosti i vlasti u svim segmentima, DS je i u sferi bezbednosti ponudio DSS-u da rukovodi Bezbednosno-informativnom agencijom.

Kada je reč o predlogu G17 plus da na čelo bezbednosnih agencija dođu nezavisni eksperti, DS je naveo da je saglasan da ta mesta - mesto guvernera, direktora javnih servisa, načelnika Generalštaba i sva slična odgovorna mesta - treba da budu ponuđena kompetentnim nestranačkim ličnostima.

Demokratska stranka Srbije pozvala je danas Demokratsku stranku da prihvati ponudu za formiranje vlade i da se "odupre spoljnim pritiscima i mešanju u izbor članova nove vlade".

"Potrebno je da DS sada pokaže neophodan patriotizam i da se odupre pritiscima i namerama da se spolja postavljaju konkretna rešenja za službe bezbednosti u Srbiji", rekao je predsednik vojvođanskog odbora DSS-a Zoran Lončar agenciji Beta.

On je kazao da "evropske integracije podrazumevaju ravnopravan i partnerski odnos i nikako se pod integracijama ne može podrazumevati da bilo ko može da se meša u ono što je suvereno pravo svake zemlje, a to je da sama bira članove svoje vlade".

Lider G17 plus Mlađan Dinkić je u Kažiprstu B92 rekao da je, u slučaju da se za predsednika Skupštine izabere kandidat SRS-a, bolje "ići na nove izbore i pokušati da se ljudi u referendumskoj atmosferi izjasne da li su za proevropsku Srbiju ili povratak u devedesete".

Predsednik G17 plus za B92 kaže da je razočaran neodgovornošću lidera DS-a i DSS-a, navodeći da tri meseca nije bilo direktnih razgovora i da su se njih trojica samo pet puta sastali.

Tokom prethodnih dana intenzivnih razgovora tri lidera, dogovoren je program buduće vlade - od hapšenja Ratka Mladića do privatizacije javnih preduzeća - ali su problem personalna rešenja na mestima ministra policije, šefa BIA i ministra saobraćaja, kaže Mlađan Dinkić.

"Potpuno je ludo u ovom stepenu pregovora, gde maltene toliko malo fali da se napravi dogovor o vladi, da on propadne, to je neracionalno. Svega 20 posto je ostalo nedogovoreno i zbog 20 posto ići, rizikovati izbore i radikalsku vladu, mislim da je to neodgovorno", navodi on.

"Definisanje zajedničke politike DS-a i LDP-a"

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je sinoć predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića na razgovor na kojem bi trebalo da definišu zajedničku politiku kojom bi se osigurala evropska budućnost Srbije.

Jovanović je u otvorenom pismu upućenom Tadiću, koje je dostavljeno medijima, naveo da bi razgovorom trebalo da se definiše i "jasan odgovor na politiku ucena i ignorisanja interesa građana, u ovoj, odlučujućoj nedelji ustavnog roka za formiranje vlade".

On je kazao da je situacija u državi "kritična" i da su partneri sa kojima Tadić pregovara o vladi, "ne želeći da promene dosadašnju politiku, uveli zemlju u duboku institucionalnu krizu".

"Očigledno je da u pregovorima oko sastava nove vlade DS ima velike teškoće da obezbedi evropsku perspektivu Srbije, za koju je dobio poverenje građana na izborima", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, "neophodno da dve najveće proevropske partije u Srbiji, DS i LDP definišu jasnu politiku koja bi obezbedila reforme, modernizaciju i evropske integracije Srbije".

"Iako januarski izbori nisu omogućili da Srbija dobije vladu koja bi vodila takvu politiku, uvereni smo da većina građana Srbije, ne samo onih koji su glasali za naše stranke, jedino u takvoj vladi vidi budućnost naše države", napisao je Jovanović.

"Ako podrška za takvu politiku ne postoji u Skupštini, smatramo da tu podršku zajednički moramo potražiti od građana", smatra lider LDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: