Remont MIG-ova do kraja godine

Ministar odbrane Srbije Zoran Stanković najavio je da će planirani remont četiri borbena aviona MIG-29 biti gotov do kraja godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2007.

15:20

Default images

Zbog plaćanja poreza na dodatu vrednost nije bilo dovoljno novca da se remontuje i peti MIG, iako je to ranije bilo najavljeno. U Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici skidaju se delovi s četiri aviona MIG -29 koji se potom pakuju i transportuju u Rusiju, gde će biti remontovani, a potom opet sklopljeni u Batajnici.

Samo će posao osavremenjavanja opreme za navigaciju i komunikaciju, koja omogućava letenje po standardima NATO-a, koštati dva miliona dolara po avionu. Prethodno je bilo planirano da se novcem iz Nacionalnog investicionog plana remontuje pet aviona, ali je pošto Ministarstvo odbrane na tu sumu moralo da plati  PDV, remont pete letelice ostavljen za kasnije.

Vojska je obezbedila i novac za gorivo za avione, pa će piloti Vojske Srbije, posle više godina, ponovo moći nesmetano da lete. U vazduhoplovstvu navode da ima  dovoljno aviona za zaštitu sopstvenog neba: "Broj aviona je dovoljan da se vrši kontola  vazduha u miru, možda nije dovoljna za neki ozbiljni ratni sukob", kaže komandant vazduhoplovstva general-major Dragan Katanić.

Analitičari upozoravaju da je vazduhoplovstvo u velikoj krizi zbog višegodišnje nebrige države. Najavljeni remont migova samo će delimično da olakšati situaciju.

Vlade Srbija obećala je da će izdvojiti novac za remont i pete letelice, a u suprotnom, remont će se finansirati od prodaje viška vojne imovine, najavio je ministar odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: