Ponedeljak, 12.02.2007.

16:35

Nepravilnosti oko dodele stanova

B92 poseduje dokumenta koja ukazuju na mnoge nepravilnosti na konkursu za dodelu stanova u Ministarstvu za kapitalne investicije

Izvor: B92

Default images

Rešenjem, koje je potpisao ministar Velimir Ilić, četvorica zaposlenih bez konkursa su dobila državne stanove, iako neki od njih već imaju i kuće i lokale van Beograda. Naime, iako aktuelna vlada tvrdi da do izbora nove vlade obavlja samo tehničke poslove, na poslednje dve sednice, održane u januaru, donela je skoro 20 uredbi.

Najveću pažnju javnosti privukla je Uredba o dodeli stanova, koja propisuje mogućnost otkupa državnih stanova.

U ulici Nedeljka Gvozdenovića na Bežanijskoj kosi u Beogradu, u troiposobnim stanovima živeće pomoćnik ministra Bratislav Blagojević i inspektori Mile Nikitović i Milan Žarković, dok je pomoćnik ministra Dejan Lasica dobio stan od 66 kvadrata na Čukaričkoj padini, u Radničkoj ulici.

U aprilu 2006, kada ni konkurs ni rang lista nisu postojali, ministar Velimir Ilić je te stanove dodelio na čuvanje svojim ljudima, uz obrazloženje da su trenutno prazni.

Jedan od savetnika Velimira Ilića ogorčen je zbog postupka svog nadređenog.

"Ovo postaje i malo smešno. Kolege koje rade u Ministarstvu preko 30 godina i koje su učestvovale na mnogo oglasa za stanove, kažu da ovakav slučaj u Ministarstvu u poslednjih 30 godina nije viđen - da neko uđe u stan pre nego što je otpočeo oglas“, kaže Dragomir Vasiljević, savetnik u Ministarstvu za kapitalne investicije.

"Nalazite se u jednom ambijentu u kome se oseća strah, retko ko od kolega želi o tome da priča“, kaže on.

Pored novododeljenog stana na Bežanijskoj kosi, koji sada može i da otkupi, inspektor Nikitović poseduje i kuću u Požegi, koju je snimila Televizija B92. U tom gradu poseduje još jednu kuću i prodavnicu obuće. On je, međutim, na konkursu, zbog neodgovarajućeg smeštaja, osvojio 90 bodova.

Pomoćnik ministra Blagojević prijavio je da poseduje 33 kvadrata kuće u Nišu, koju je B92 takođe snimio, a koju će zameniti za 95 kvadrata u Beogradu.

"B92 uznemirava zaposlene"

Odgovore na pitanja zašto je ministar Ilić na takav način delio stanove saradnicima u Vladi nije bilo moguće saznati, jer nisu želeli da odgovore na brojne dopise i telefonske pozive.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je novinarki B92 u telefonskom razgovoru rekao da česti pozivi B92 i raspitivanje o tom slučaju uznemiravaju zaposlene, koji zbog toga ne mogu da obavljaju svoje redovne aktivnosti.

On je optužio B92 da se ponaša kao istražni organ, iako je sve, kako tvrdi, urađeno po zakonu. Ipak, svoje tvrdnje ministar nije želeo da potvrdi pred kamerama Televizije B92.

Stambenom komisijom Vlade, koja razmatra prigovore na rezultate konkursa, predsedava Slobodan Lalović, a članovi su ministri Velimir Ilić, Dragan Jočić, Zoran Stojković, Zoran Stanković i Bojan Dimitrijević.

Nekima od njih pitanje o stanovima uspeli smo da postavimo samo na konferencijama za novinare koje su držali drugim povodom.
Bojan Dimitrijević, član Stambene komisije Vlade, ovako je odgovorio na pitanje novinarke B92:

Dimitrijević: Čekajte, čekajte, samo da mi kažete šta želite da me pitate.

B92: Zašto? Postoje pitanja na koja ne želite da odgovarate?

Dimitrijević: Ne, nego zato što vi imate običaj da postavljate pitanja koja nemaju veze sa materijom. Prvo da čujem pitanje, pa ću da procenim da li ću da odgovaram.

B92: Ali, ovo je nešto što spada u vašu nadležnost.

Dimitrijević: Ja sam vam rekao - da čujem pitanje.

B92: Pitanje je da li ste upoznati sa slučajem nezakonite dodele stanova u Ministarstvu za kapitalne investicije.

Dimitrijević: Ne, to nema veze sa ovom temom, niti sam upoznat, niti me ta tema u ovom trenutku interesuje.

Popularna praksa "čuvanja" stanova

Za razliku od svog kolege, predsednik Stambene komisije Slobodan Lalović bio je nešto spremniji na saradnju.

On kaže da je praksa "čuvanja" stanova bila popularna i za vreme prethodnih vlada i da je slučaj u Ministarstvu za kapitalne investicije sada samo  izuzetak.

"To je nekih par stanova. Vidim da vi o tome govorite danima, mada nisam bio tu, ali čujem da je to bila glavna tema kod vas”, rekao je Slobodan Lalović.

"Imaćete kompletnu informaciju, ali kada, ove i sledeće nedelje, zakažemo Stambenu komisiju. Ali, bilo bi dobro, kada tu informaciju budem dao - jer se radi samo o nekoliko stanova u Kapitalnim investicijama, ako se radi, a mi smo zatekli stotine stanova - da B92 i to objavi. Konferencija je završena. Mislim, bilo bi elementarno poštenje. Hvala."

Međutim, savetnik u Ministarstvu Dragomir Vasiljević predlaže da se ti stanovi, "posle mnogo farse oko njih", daju u humanitarne svrhe. "Predložio bih da lično ključeve od ovih stanova, kada budu dodeljeni tim ugroženim porodicama, preda i uruči ministar Ilić”, kaže on.

Stanovi, koji vrede oko 100.000 evra, mogu da se otkupe u roku od 20 godina. Vasiljević, koji je konkurs započeo kao prvi na rang listi, a na kraju završio na poslednjem mestu, kaže da se za stanove više neće prijavljivati. Ipak, najavljuje sudske tužbe jer se nada da će barem sud zaštititi imovinu Republike Srbije.

B92 nastaviće i sutra da se bavi ovom temom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: