"Bilo normalno ubijati Srbe"

Ratni zločini u Osijeku još nisu rešeni jer je devedesetih godina u Hrvatskoj bilo normalno ubijati Srbe, kaže Žarko Puhovski.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 25.10.2006.

12:06

Default images

"Prvih nekoliko godina se smatralo normalnim ubijati Srbe, zatim se smatralo normalnim zaboraviti da su ubijani Srbi, a sada se konačno o tome govori", rekao je predsednik Hrvatskog helsinškog odbora u sučeljavanju s Branimirom Glavašem i funkcionerom desničarske Hrvatske stranke prava Vladom Jukićem u emisiji Total direkt Obiteljskog radija. Glavaš kaže da je tada Vladimir Šeks bio glavni.

Branimir Glavaš, osumnjičen za zločine nad Srbima u Osijeku, rekao je da je predsednik Sabora Hrvatske Vladimir Šeks bio "bog i batina" političke i izvršne vlasti na području od Iloka do Ilove i osoba koja je donosila političke i uticala na policijske i vojnostrateške odluke.

Sanader kao građanin zabrinut zbog slučaja Glavaš

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas u Vukovaru da kao predsednik Vlade, ne želi da komentariše slučaj Branimira Glavaša, ali da je kao građanin zabrinut ponašanjem pravosuđa u tom slučaju.

Protiv Glavaša, koji je sada poslanik hrvatskog parlamenta, vodi se istraga zbog ratnog zločina nad Srbima 1991. godine. Iako je za njega je zatražen pritvor da ne bi uticao na svedoke, on je i dalje na slobodi.

"Imamo trodelnu vlast i želim jasno reći da poštujemo trodelnu vlast i neću komentarisati kao predsednik Vlade sve što se događa u pravosuđu", rekao je Sanader.

On je dodao da je ipak "kao građanin vrlo zabrinut ponašanjem pravosuđa u 'slučaju Glavaš'" jer, prema njegovim rečima, politiku treba odvojiti od pravosuđa.

"Činjenica je da insistiranje Evropske unije na reformi pravosuđa upravo ovih dana dobiva najbolju potvrdu", ocenio je premijer Hrvatske.

Oslobodio ratnog zločinca jer je bio hrabar ratnik

Istražni sudija Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač, koji je Branimira Glavaša pustio na slobodu zbog navodne nenadležnosti tog suda, od ranije je poznat hrvatskoj javnosti po skandaloznim sudskim odlukama, piše danas "Jutarnji list".

Sudija Kovač je, kako navodi list, 1997. godine u slučaju Freda Marguša, "jednog od glavnih osječkih egzekutora srpskih civila", primenio zakon o pomilovanju.

Kovač je to učinio uz skandalozno objašnjenje kako je "Marguš civile pobio za vreme najjačih napada na Osijek i istočnu Hrvatsku, nakon pada Vukovara, i u vreme najžešćih borbi za Laslovo".

"Fred Marguš posebno se istakao kao borac i pokazao izuzetnu hrabrost, pa ga je zapovednik III bataljona 106. brigade Hrvatske vojske, u kojoj se tada nalazio, lično predložio za čin poručnika", objasnio je Kovač svoju tadašnju odluku.

U tekstu se navodi i kako su u prošlogodišnjoj ponovljenoj istrazi za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine otkriveni novi dokazi protiv Marguša, pa se sada protiv njega vodi novi postupak za ratni zločin nad devetoro civila.

"Sudija Kovač koji ga je oslobodio pre devet godina, smatrajući da 'hrabrim borcima' ne treba suditi, sada je član sudskog veća koje Margušu sudi u novom postupku", navodi "Jutarnji list".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: