Utorak, 24.10.2006.

10:15

Glavaš - sudstvo: 1-0

Branimir Glavaš, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima, i dalje je na slobodi, jer sudovi ne mogu da se dogovore ko je nadležan.

Izvor: B92, Beta

Default images

Još uvek nije razrešena dilema koji sud je nadležan da mu odredi pritvor, osiječki ili zagrebački. Posle razgovora s istražnim sudijom suda u Osijeku kasno sinoć, Glavaš je s prijateljima sedeo u kafani, a na pitanje novinara kako se oseća, kratko je odogovorio: "Kao ptica".

Protiv Glavaša, poslanika u Saboru i bivšeg ratnog komandata Osijeka, vode se dve istrage. Iako se istrage odnose na zločine počinjene u Osijeku, jednu vodi sud u Zagrebu, a drugu sud u Osijeku. Upravo ta činjenica navodi se kao pravna prepreka nastavku procesa protiv Glavaša.

Budući da po hrvatskom zakonu nije moguće istovremeno voditi dva postupka protiv istog lica za isto krivično delo, pravosuđe se našlo pred dilemom koji je sud nadležan za Glavaša, odnosno koji sudija ima pravo da mu odredi pritvor. Glavaša dodatno štiti i tek delimično ukinut poslanički imunitet.

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ivo Josipović, kaže da se u slučaju Glavaš radi o nedoumici da li primeniti opšte odredbe o nadležnosti sudova iz hrvatskog zakona ili one o specijalnoj nadležnosti iz zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i suđenjima za ratne zločine.

Josipović kaže da Krivični zakon Hrvatske podrazumeva da se postupak vodi na mestu gde se zločin i dogodio. S druge strane, Zakon o procesuiranju optuženih za ratne zločine dozvoljava mogućnost da se postupak vodi i pred jednim od četiri tzv. velika suda, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Kao jedna od mogućnosti za prevazilaženje pravnih začkoljica u slučaju Glavaš, pominje se spajanje postupaka, odnosno podizanje objedinjene optužnice protiv Glavaša u kojoj bi se našle optužbe i za ubistvo dvojice Srba kojim se bavi istraga u Zagrebu i za tzv. slučaj selotejp koji vodi tužilaštvo suda u Osijeku.

Hrvatski mediji ocenjuju da je u sporu "pravosuđe - Glavaš" u ovom trenutku 1:0 za osumnjičenog.

Hedl: Pravosuđe nespremno

Hrvatski novinar, autor filma o zločinima nad Srbima u Osijeku, Drago Hedl, smatra da je slučaj Glavaš više političko nego pravno pitanje. On kaže da je ceo slučaj loš za Hrvatsku jer dokazuje da je pravosuđe nespremno da se uhvati u koštac sa slučajem Glavaš.

"Čini mi se da se radi o jednom očitom primjeru da je kompletno sudstvo puklo na ovom slučaju i da je, zapravo, svih ovih godina radilo na minimiziranju, prikrivanju i zataškavanju zločina. Sada je pokazalo da nije u stanju da se uhvati u koštac s tako ozbiljnim pitanjima", smatra on.

"Mislim da je riječ o iznimnom 'vrućem kestenu', kojim u ovoj predizbornoj godini nitko ne želi da se bavi i da bi strateški najviše svi voljeli da se kompletna Hrvatska proglasi nenadležnom za ovaj slučaj", kaže on.

Inače, Drago Hedl je danas, uprkos ranijim najavama da neće svedočiti u "slučaju Glavaš", ipak dao izjavu istražnom sudiji Zzupanijskog suda u Zagrebu Zdenku Posavcu.

Hedl nakon dvočasovnog razgovora sa sudijom nije želeo da daje izjave, navodeći da su njegovo svedočenje, kao i cela istraga, tajni.

Hedl je pre više od dva meseca najavljivao da neće svedočiti protiv Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, zbog Glavaševih izjava u medijima u kojima je, kako je rekao Hedl, nasrnuo na njegov ljudski i moralni integritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

19 h

Podeli: