Konačno pregovori o viznom režimu

Boris Tadić i Oli Ren dogovorili se da počnu pregovori o olakšavanju viznog režima za građane Srbije.

Izvor: B92, Beta

Petak, 13.10.2006.

18:33

Default images

"To je važan korak ka liberalizaciji viznog režima za građane Srbije i prvi korak ka dovođenju Srbije na 'belu šengensku listu. To je od izuzetne važnosti za Srbiju i mi radimo sa predsednikom Tadićem da se to što pre dogodi'", rekao je evropski komesar Oli Ren. Tako bi neki građani Srbije mogli uskoro da osete konkretnu podršku Evropske unije.

Iako spreman da pomogne olakšicama u viznom režimu, Brisel na prvo mesto i dalje stavlja Hag, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

"Bez rešenja problema saradnje sa Hagom nema ni evropske perspektive za Srbiju. Kada govorimo o toj perspektivi, od izuzetnog značaja je liberalizacija viznog režima ili olakšice koje u ovom prvom koraku mogu da uslede. Kao što smo potpisali ugovor s Italijom oko olakšica, očekujem da u najskorije vreme i sa svim ostalim zemljama Evropske unije potpišemo takav sporazum", rekao je Tadić tokom posete Finskoj.

Češka uvodi vizne olakšice

Šengenska viza još daleka za mnoge
Češka je odlučila da uvede dodatne olakšice za izdavanje viza državljanima Srbije, izjavio je u Beogradu ambasador Češke Ivan Jestrab.

Olakšice za izdavanje viza za više ulazaka, koje će važiti i do dve godine, odnosiće se na đake, studente, poslovne ljude, stručnjake, kulturne i naučne radnike i sportiste, rekao je češki konzul u Beogradu Igor Prohaska.

"Svesni smo toga da oko 70 odsto mladih ljudi u Srbiji nije nikad putovalo van zemlje i smatramo da se to mora promeniti", rekao je češki ambasador i dodao da će veća sloboda kretanja, posebno mladih ljudi, doprineti približavanju i integraciji Srbije u Evropsku uniju.

Češka je 1. maja 2005. uvela besplatno izdavanje viza državljanima Srbije i Crne Gore, a 11. septembra ukinula vize nosiocima diplomatskih pasoša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: