Kosovski Albanci i birački spisak

Rok za naknadni upis građana u birački spisak za predstojeći referendum o predlogu novog ustava Srbije ističe u ponoć.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2006.

16:10

Default images

Međutim, iz Beograda su upućeni različiti signali o tome da li će se u tim spiskovima naći kosovski Albanci. Prvobitno je premijer Koštunica tvrdio da su spiskovi bez Albanaca, da bi Nenad Popović iz Koordinacionog centra juče pozvao Albance da se upišu u birački spisak. On kaže da nije u pitanju marketing.

Poziv kosovskim Albancima da se upišu u birački spisak do sada je jedino uputio šef Ekonomskog tima Nenad Popović i to dan pre isteka roka. Ipak, on tvrdi da nije reč o marketingu niti o zakasneloj reakciji.

"Nije izrečeno 24 sata pre, ja sam to ponovio desetak puta. Juče sam, konkretno, rekao da još jednom pozivamo, već nedelju dana mi pozivamo sve Albance i sve druge nacionalne manjine da učestvuju na referendumu, da se upišu u biračke spiskove", kaže on.

"Naravno, ako neko želi i posle tog roka, postoji zakonska mogućnost za to, tako da je na taj način zaista ispunjeno sve ono što treba da bi ljudi koji žele mogli da se upišu u biračke spiskove", rekao je Popović.

CESID: Zbog međunarodne zajednice

U CESID-u, međutim, ocenjuju da je Beograd zakasnio sa porukom Albancima i navode da njima nije ni pružena mogućnost da se, ako žele, upišu u birački spisak. Zbog toga u toj organizaciji smatraju da je poziv upućen zbog međunarodne zajednice.

"Zapravo, tim pozivom međunarodnoj zajednici kaže se da želimo Albance na referendumu i u biračkom spisku i onda se zapravo lopta prebacuje u teren Albanaca, gde je sada na njima potez", kaže on.

"A oni, pošto se najverovatnije neće upisati u birački spisak, onda će na kraju biti zaključak da smo mi hteli, ali su oni odlučili da ovaj referendum bojkotuju, kao što su bojkotovali i sve procese u Srbiji za protekle dve decenije", objašnjava Blagojević.

Prebacivanje lopte

Na pitanje da li su u biračkim spiskovima i Albanci sa Kosova, u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) odgovaraju da je za to nadležan Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

U Centru, međutim, tvrde da je to pitanje za RIK i navode da su za održavanje referenduma na Kosovu Komisiji dali samo tehničku podršku, za koju je zadužen upravo Nenad Popović.

Iz Vlade Srbije ranije je jasno poručeno da u biračkom telu za predstojeći referendum nema Albanaca sa Kosova.

"Biračko telo će izgledati kao što je izgledalo na svim dosadašnjim izborima, uključujući i izbore od decembra 2000, kada je konstituisana Skupština Srbije, posle oktobarskih promena. Dakle - bez Albanaca", rekao je tada premijer Koštunica.

Iako je Popović naveo da je međunarodnim organizacijama na Kosovu uputio pismo u kojem se traži da se obezbedi pristup do svih biračkih mesta pri glasanju za novi ustav, u UNMIK-u kažu da takav zahtev još uvek nisu dobili.

Radikali traže trećinu mesta u biračkim odborima

Srpska radikalna stranka najavila je danas da bi mogla da istupi iz referendumskog procesa, ukoliko sastav biračkih odbora ne bude odgovarao jačini partija u republičkom parlamentu.

Na konferenciji za novinare zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić optužio je vladajuće stranke da zloupotrebljavaju referendumsku kampanju za predstojeće parlamentarne izbore i da delegiraju isključivo svoje ljude u biračke odbore.

"U takvom sprovođenju referenduma mi ne želimo da učestvujemo", kazao je Nikolić i ocenio da bi SRS trebalo da dobije oko trećinu članova odbora jer u parlamentu ima 82 poslanika.

On je dodao da je danas pokušao da stupi u kontakt s ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za organizovanje i sprovođenje referenduma, ali da u tome nije uspeo.

I dijaspora može da glasa

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je večeras da će na referendumu moći da glasa i dijaspora u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije na svim kontinentima. On je na konferenciji za novinare u Valjevu rekao da će glasanje u dijaspori "biti izuzetno skupo", kao što je bilo skupo i na izborima za predsednika Srbije 2004, kada je, prema novom zakonu, dijaspora prvi put glasala.

Drašković je ponovio "demokratski poziv" svim građanima Srbije da izađu na referendum i glasaju po svojoj savesti, bez obzira na to kako će se izjasniti, "jer je narod u poziciji vrhovnog sudije".

Polt: Donošenje ustava u nadležnosti građana

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt izjavio je danas da je donošenje novog ustava u isključivoj nadležnosti građana Srbije.

"Bilo bi neprimereno da komentarišem odluke koje treba doneti u Srbiji. Smatram da je pitanje ustava, kao i bilo koje druge političke odluke, u nadležnosti srpskog naroda, koji sam treba da donese tu odluku", rekao je Polt u Novom Sadu.

U odvojenim posetama, Polt je o usvajanju novog ustava razgovarao sa predsednikom Skupštine Vojvodine Bojanom Kostrešom i predsednikom Izvršnog veća Bojanom Pajtićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: