Svi ustavi Srbije

Ako predlog ustava bude usvojen, to će biti 12. najviši zakonodavni akt države od 1835.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2006.

11:21

Default images

februar 1835. Sretenjska skupština usvojila Sretenjski ustav, koji je garantovao ličnu i imovinsku bezbednost, olakšice seljacima pri plaćanju poreza i davanju kuluka, a velikašima aktivno učešće u vlasti.

decembar 1838. Porta izdala Četvrti hatišerif, Turski ustav, za Provinciju Srbiju, kojim je ukinut apsolutizam kneza Miloša i uspostavljen Savet kao eksponent turskih interesa u Srbiji.

jul 1869. Na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu usvojen Ustav Kneževine Srbije, Namesnički ustav, kojim je prvi put u Srbiji uveden predstavnički sistem vlasti.

januar 1889, decembar 1888. po starom kalendaru. Velika narodna skupština prihvatila novi Ustav Kraljevine Srbije, Radikalski ustav, koji je označio kraj osmogodišnje borbe kralja Milana i radikala. Ustavom predviđene garancije ličnih i političkih prava građana i uvedene institucije parlamentarne monarhije.

april 1901. Donet oktroisani Ustav, kojim je prvi put uveden dvodomni sistem, Senat i Skupština. Posle državnog udara kralja Aleksandra, u aprilu 1903, ukinut Ustav iz 1901, raspušteni Senat i Državni savet. Ustav dva dana kasnije kraljevom proklamacijom ponovo vraćen na snagu.

jun 1921. Ustavotvorna skupština usvojila Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenca, Vidovdanski ustav. Ustav propisao unitarno i centralističko uređenje, monarhiju s dinastijom Karađorđević.

septembar 1931. Kralj Aleksandar Karađorđević oktroisao novi ustav, Septembarski ustav, kojim je uveden režim ograničene ustavnosti. Uveden Senat, kao drugi dom narodnog predstavništva.

januar 1947. Ustavotvorna skupština Narodne Republike Srbije
usvojila prvi Ustav Narodne Republike Srbije, Srbija definisana kao narodna država republikanskog oblika. Istaknuto da se srpski narod na osnovu načela ravnopravnosti ujedinio sa ostalim narodima Jugoslavije i njihovim narodnim republikama u SFRJ.

april 1963. Usvojen Ustav SR Srbije, kojim je Srbija definisana kao državna socijalistička demokratska zajednica naroda Srbije, zasnovana na vlasti radnog naroda i samoupravljanja. Prema Ustavu, Srbija u svom okviru ima dve autonomne pokrajine, Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.

februar 1974. SR Srbija dobila novi ustav. Republika definisana kao socijalistička, demokratska država i samoupravna državna zajednica u čijem su sastavu i autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo.

septembar 1990. Skupština SR Srbije donela novi Ustav Republike Srbije, u kom su proklamovani načelo podele vlasti i višepartijski sistem. Pokrajine izgubile atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije, a pokrajina Kosovo preimenovana u pokrajinu Kosovo i Metohija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: