Može li da uspe referendum o ustavu

Za uspeh eventualnog referenduma o ustavu potrebno je da glasa skoro četiri miliona birača, uz računanje birača sa Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2006.

16:08

Default images

Ako postignu dogovor o tekstu novog ustava Srbije, politički lideri suočiće se sa još jednim problemom. Da bi bio usvojen, na referendum o ustavu trebalo bi da izađe i za njega glasa više od 50 odsto upisanih birača. Ukoliko se u biračko telo računaju i birači na Kosovu, za uspeh referenduma potrebno je skoro četiri miliona glasova.

S obzirom na to da Srbija od 1999. na Kosovu nema nikakve nadležnosti, referendum bi mogao da bude organizovan jedino uz posredovanje međunarodne zajednice. U UNMIK-u, međutim, za sada ne žele da spekulišu o takvoj mogućnosti.

Ipak, ukoliko se u ukupno biračko telo računaju i osobe sa pravom glasa na Kosovu, biće veoma teško da se ispuni uslov da na njega izađe više od 50 odsto upisanih birača.

Naime, prema podacima CESID-a, u Srbiji ima približno 6,5 miliona birača, a na Kosovu oko 1,3 miliona. Ipak s obzirom na to da jedan broj birača postoji i u jednom i drugom spisku, procenjuje se da je ukupan broj birača Srbije sa Kosovom oko 7,6 milona. To znači da je za uspeh referenduma potrebno da na birališta izađe više od 3,8 miliona birača.

Drašković: Biće uključeno i Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Kosovo i u sadašnjem ustavu sastavni deo Srbije i u svim ustavima od 1912. "Prema tome, nema tu neke velike izmene", rekao je Tadić.

Mogućnost da se izjasne o novom Ustavu Srbije, u čijoj će preambuli stajati da je Kosovo i Metohija deo Srbije, imaće, prema rečima šefa diplomatije Vuka Draškovića, i birači sa te teritorije.

B92: Kako ćemo da objasnimo nekom u Drenici, cinično zvuči, da treba da izađe na referendum?

Drašković: Onako kako smo objašnjavali od 1990. godine.

B92: Kako?

Drašković: Tako što smo uvek imali tolike izbore i 99,9 odsto Albanaca je bojkotovalo sve izbore koje je raspisivao Beograd.

B92: Znači, mi ćemo legitimno da raspišemo referendum i na teritoriji Kosova?

Drašković: Pa, samo tako može da bude. A Ustavni sud Srbije, ako uopšte bude u tom trenutku deblokiran taj sud, treba da donese mišljenje da li su naši birači oni koji apsolutno ne priznaju državu Srbiju ili oni koji je priznaju i koji će na izbore izaći.

Broj izašlih određuje uspeh

S obzirom na to da kosovski Albanci po pravilu bojkotuju izbore koje organizuje zvanični Beograd, to znači da broj izašlih birača u Srbiji određuje uspeh referenduma.

Međutim, na izborima od  2000. u Srbiji je samo jednom odziv birača bio veći od ovog broja – septembra 2000. Tada je izašlo oko 4, 7 miliona birača, dok je već u decembru iste godine izašlo oko 3,7 miliona birača.

Izlaznost je na narednim izborima konstantno opadala, pa je na predsedničkim izborima 2003. na birališta izašlo samo 2, 5 miliona glasača.

Na poslednjim parlamentarnim izborima, održanim u Srbiji novembra 2003, glasalo je oko 3,8 miliona, a na predsedničkim u junu 2004. godine – oko 3,1 milion birača.

Međutim, čak i ako srpski politički lideri uspeju da na birališta izvedu dovoljan broj birača, ostaje pitanje da li će više od 3,9 miliona građana Srbije podržati novi ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: