Sreda, 27.09.2006.

16:08

Može li da uspe referendum o ustavu

Za uspeh eventualnog referenduma o ustavu potrebno je da glasa skoro četiri miliona birača, uz računanje birača sa Kosova.

Izvor: B92

Može li da uspe referendum o ustavu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Nebojša Đuričić

pre 17 godina

Prosto je neverovatno da sadašnja vladajuća garnitura, tu uključujem i radikale, nije uspela da predvidi sled dogadjaja vezanih za Kosovo i Crnu Goru i pre tri godine na miru počela izradu ustava. Očigledno je da jos uvek nemamo političare sa vizijom. Onaj koji ju je imao odneo ju je sa sobom.

Sale

pre 17 godina

MIslim da je teza da politicarima uopste nije cilj da referendum uspe apsolutno tacna. Pa ako malo bolje pogledate nasa politicka scena se svodi na pranja biografija, ubedjivanje gradjana o visoko moralnim nacelima i pravednim ciljevima koji pokrecu nase politicare da se bave ovim poslom. Istina je da je jedini razlog zbog cega se oni bave ovim poslom cisto finansijske prirode. I stvarno je vec vreme da se promeni struktura politicara u Srbiji (ne mislim samo na stranke, vec na porsonalna resenja). Ali tu postoji problem jer nijedan normalan covek ne zeli da sedi u parlamentu sa onom grupom "likova".

Čurla

pre 17 godina

Dobro, ima manjkavosti. Ipak, naše generacije nisu uspele rešiti neka vitalna državna pitanja. Možda će neke nove umeti, znati i hteti. Ne odričemo se nekih najvažnijih prava kao država. Ovaj predlog Ustava doživljavam upravo kao prelazno rešenje. Ne možemo biti tako sebični i ne ostaviti bar pravni prostor za borbu u vremenu koje dolazi, ma koliko ono daleko bilo.
Zato ću se potruditi (moram da putujem) i podržati ovo, a nisam glasao ne nekoliko prethodnih izbora. Do dec 2000. na svakim.

ermip

pre 17 godina

Dosao sam do cudnog zakljucka, vlada i parlament republike i ne racunaju na to da ce referendum za ustav Srbije uspeti. Naime u tom slucaju to ce im biti opravdanje za gubitak Kosova. U prevodu: MI (narod) cemo biti krivi za njihove lazi, manipulacije, lopovluk i naravno gubitak Kosova, a oni ce i dalje ostati "cista" obraza. Najgore za njih bi bilo da referendum uspe. Nemaju nacin da sacuvaju Kosovo, a ustav? Papir moze mnogo da istrpi.

Slim Shady

pre 17 godina

Lukavi politicari, naivan narod. Posto sigurno nece izaci dovoljno biraca (a kamoli dovoljno glasati "za') i Kostunica i tadic mogu mirnr duse da daju Kosovo a da ne snose nikakvu krivicu jer "NAROD NIJE HTEO". Cic!

dosta vise

pre 17 godina

Dole kostunica, dss , radikali, socijalisti, ds i cela danasnja politicka vlast i elita! Muka mi je vec od vas. Muka mi je vise od vasih faca. Nemam reci da opisem kako mi je zlo u stomaku od vas. Vi ste uvreda za Srbiju, uvreda za svakog coveka sa iole zdravim razumom.
I naravno necu glasati za kostunicin ustav. Kako je prevario celu Srbiju da je protiv Milosevica a u stvari je samo njegova zamena i zastita za Milosevicev aparat tako ce sad da nas prevari i u vezi ustava. Nema sanse da izadjem i dam legitimitet toj kornjaci i dinosaurusu.
Svi pametni su vec davno otisli. Mi smo truli i nesposobni, zaglavili mentalno negde na nivou 18 veka, sami sebi najveci neprijateli.

Cikanski

pre 17 godina

Ako se Kosovu udi "Suštinska autonomija", a Vojvodini ne, to govori samo da ova vlast pristaje na ustupke samo kada mora. Obe su autonomije, samo je jedna malo više. Ako Vojvodina bude i dalje ignorisana, neće biti ništa čudno ako joj jednog dana neka vlast u Srbiji bude nudila "Suštinsku autonomiju".

Namćor

pre 17 godina

Radujem se svakom neuspehu Srbije. Ako je ona učinila da meni bude loše petnaest godina i ja ću činiti sve da njoj bude loše. Naravno da neću glasati za ustav koji donose Tadić, Koštunica i Nikolić. Ljudi moji, da li je moguće da Nikolić piše novi ustav?

Hulk

pre 17 godina

Biće to dobra prilika da se razluči koliko je u Vojvodini pravih Vojvođana, a koliko padobranaca koji nas vuku na dno. Sve u svemu, još jedno bacanje para. Tuga i žalost. Srbija nikada neće naučiti lekcije iz prošlosti.

Trn

pre 17 godina

Nece uspeti. Pa nismo mi ludi i glupi, da se od nas krije ustav, suruje sa radikalima, donosi ustav ovako brzopleto bez javne rasprave. Od mene nece dobiti glas.

u2fanatic

pre 17 godina

Evo, ja sam Albanac i ja cu da glasam Za ustav... ma zezam se ljudi... a bogami i ovi vasi politicari zezaju celi srpski narod non-stop.

Ivanho

pre 17 godina

Ja sigurno neću da izađem da glasam. Kada su bilo koji izbori u pitanju političari se tek tada sete građana i ukinu porez na neke stvari na određeno vreme i slično. Voleo bih da Kosovo bude nezavisno samo zato što političari više neće da skreću pažnju na Kosovo, a problemi u Srbiji će početi da se rešavaju i biće mnogo bolje u Srbiji. Nemam balkanski sindrom kao mnogi što imaju, a to je nacionalizam,a i ruku na srce danas na Kosovu živi 98% Albanaca, a Srba 2%. Preporučio bih RTS-u da smanje malo doživljaj sa starim ratnim serijama i filmovima tipa Otpisani, to nam neće vratiti Kosovo.

mile

pre 17 godina

Vecina Vojvođana nece glasati za ovakav ustav. Pogledajte samo kakao se manipulisalo sa zakonom o radiodifuziji i pravima Vojvodine

Provincija

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se jos uvek nalazi u sastavu Srbije!Od 1999 godine je pod UN i NATO.Kosovo nemoze nikada biti nezavisno,samo siroka aut

Leo Krstin

pre 17 godina

Ako ne mogu procitati sta pise u Ustavu, za sta treba da se opredeljujem, necu izaci na referendum!Ne verujem ni jednoj stranci , ni Kostunici ni Tadicu, a da ne pricamo o radikalima i nacional socijalistima, vec zelim da procitam Ustav, da vidim da li je to gradjanski ili nacionalni, da saznam kakav je polozaj Vojvodine, da procenim sto se nudi Albancima (ne samo konstatacija da je Kosovo deo Srbije!),itd.Jedino pod tim uslovima mogu izaci na referendum i odluciti da li da glasam za ili protiv.U svakoj drugoj kombinaciji bojkotujem referendum!

rasina

pre 17 godina

O kakvom referendumu je reč? Pa, jasno je svakom normalnom čoveku da taj referendum ne može da uspe, jer albanci i druge nacionalne manjine i etničke grupe neće glasati. Pa, neće za njega glasati ni Srbi koji žive u samom Beogradu. Gde su još to u svetu glasale poražene političke snage? Konkretno, juna meseca 1999. godine nije samo poražen Slobodan Milošević i njegova politika, već svi građani Srbije. Tadašnja opozicija je smatrala da će ona pobedom na izborima 2000. godine doneti pobedu i Srbiji i srpskom narodu. Međutim, ne! I oni su, takođe, poraženi 1999. godine. Samo što toga nisu bili politički svesni kako tada, tako ni danas.
Unošenje odredbi o Kosovu i Metohiji u preambuli ustav je totalna glupost. Uporedite odredbe ustava Ruske Federacije, osnovnog nemačkog zakona, francuskog ustava itd., uverićete se da tamo takvih "glupih" odredaba nema. Nego su u njihovim preambulama sadržane odredbe koje govore o ciljevima i humanim principima za koje se zalažu građani tih država. "Prof." Koštunica očigledno te ustave nije čitao. On je uveren da će Kosovo i Metohiju spasti ako ih unese u preambulu srpskog ustava. Ne, neće. Jer nad Kosovom i Metohijam Srbija nema suverenite, nego se nalazi pod protektoratom OUN, koja će taj suverenitet preneti, kad tad, na narod. A taj narod su Albanci, jer su većinski narod.
Posle toga dolazi otrežnjenje naroda, pre svega srpskog od suludih ideja da oružjem rešava političke probleme.

sas35bgd

pre 17 godina

Jos od samog najavljivanja referenduma, iznenadjen sam jedinstvom svih politickih partija u teznji da se na njega izadje i da se pre toga raspise. Podetilo me to na neke referendume iz vremena Milosevica. A jos me podsetilo na to vreme sporazum o paralelnim odnosima na RS. Pred svake izbore, podpisuje se slican sporazum. Slican u skoro istoj formi postoji podpisan 2001.god. I u ustavu pise da je Kosovo deo Srbije, pa se zuri da se izglasa jos jedan u kome ce se to podvrditi. Po nekoj logici, samo je jedan razlog takvih postupaka, meni vidljiv. Naime, ako neko pali svecu tamo gde je upaljeno svetlo, sveca mu ne koristi da osvetli , vec "za dusu".
Namera mi je bila i da skrenem paznju na rebalans budzeta. Ako se vrsi rebalans budzeta, onda svaki poreski obveznik za iznos rebalansa, vise mora uplatiti poreza u drzavnu kasu. Gledano sa tacke gledista onih koji rebalans izglasavaju, njima je svejedno , jer njima "ni iz dzepa ni u dzep". Rebalans bi trebalo da znaci da i poslanici ,za iznos od 7% koliko se predlaze rebalans ,imaju manje plate.
Zanimljiv mi je i Vuk Draskovic i njegovo objasnjenje, vezano za broj glasaca koji je potreban da bi referendum uspeo, i kako ce da motivise glasace iz Drenice da glasaju. Pokusajte da shvatite njegove reci i bice Vam jasno koliko se on i njegova svita (Kostunica,Tadic,Velja i Dinkic)razlikuju od Milosevica.
"Drašković: Tako što smo uvek imali tolike izbore i 99,9 odsto Albanaca je bojkotovalo svake izbore koje je raspisivao Beograd"

Milos

pre 17 godina

Ako Vojvodina ne dobije siroku autonomiju, ja pravim veliku zurku u Subotici, zovem o svom trosku sve koje znam i zurka ce trajati celog dana kada bude raspisan referendum. Moj aktivan gradjanski doprinos propasti referenduma.

Markoni

pre 17 godina

Sto se ne ociste biracki spiskovi, tek onda bi videli koliko biraca ima u Srbiji. Referendum moze da uspe i bez glasova Albanaca, Ligasa i LDP-ovaca, ako se pokrene velika kampanja u Srbiji, slicna onoj koja je bila u Crnoj Gori, pa da i mi dovlacimo glasace iz inostranstva. Da li ce tako biti, ko to zna.

A neće.

pre 17 godina

A neće podržati. Referendum, ovako ogranizovan, i ustav, ovako napisan, i foliranje "Srbijom iz tri dela koja je opet cela" će završiti onako kako je morao da se završi još 1987 - debaklom. Razumni neka se pripremaju, nema još mnogo vremena. U januaru 2007 mnogo šta neće biti kako su nas 20 godina uljuljkivali da jeste.

Komsija

pre 17 godina

"Onako kako smo objašnjavali od 1990. godine." dakle po Milosevicevom pravilniku, pa evo srpske demokratije, citav jedan narod se ne pita za svoju buducnost, evo postovanja ljudskih prava u demokratskoj Srbiji, aferim komisijo samo napred!

vladimir

pre 17 godina

koje bacanje para koje nemamo. Zar zaista ocekuju da ce 4 miliona Srba izaci da glasa dokument koji ima jedini cilj pateticnu politicku deklaraciju da je Kosovo nase?

GR

pre 17 godina

"...da li su naši birači oni koji apsolutno ne priznaju državu Srbiju..." Gospodo, mislim da ste se malo presli. Da li ovo znaci da ce referendum biti organizovan i za Kosovo, koje je deo Srbije, ali cemo izbaciti Albance i necemo ih ni racunati? Oni su onako, nevidljivi na tom delu teritorije Srbije...

GR

pre 17 godina

"...da li su naši birači oni koji apsolutno ne priznaju državu Srbiju..." Gospodo, mislim da ste se malo presli. Da li ovo znaci da ce referendum biti organizovan i za Kosovo, koje je deo Srbije, ali cemo izbaciti Albance i necemo ih ni racunati? Oni su onako, nevidljivi na tom delu teritorije Srbije...

vladimir

pre 17 godina

koje bacanje para koje nemamo. Zar zaista ocekuju da ce 4 miliona Srba izaci da glasa dokument koji ima jedini cilj pateticnu politicku deklaraciju da je Kosovo nase?

Markoni

pre 17 godina

Sto se ne ociste biracki spiskovi, tek onda bi videli koliko biraca ima u Srbiji. Referendum moze da uspe i bez glasova Albanaca, Ligasa i LDP-ovaca, ako se pokrene velika kampanja u Srbiji, slicna onoj koja je bila u Crnoj Gori, pa da i mi dovlacimo glasace iz inostranstva. Da li ce tako biti, ko to zna.

Komsija

pre 17 godina

"Onako kako smo objašnjavali od 1990. godine." dakle po Milosevicevom pravilniku, pa evo srpske demokratije, citav jedan narod se ne pita za svoju buducnost, evo postovanja ljudskih prava u demokratskoj Srbiji, aferim komisijo samo napred!

A neće.

pre 17 godina

A neće podržati. Referendum, ovako ogranizovan, i ustav, ovako napisan, i foliranje "Srbijom iz tri dela koja je opet cela" će završiti onako kako je morao da se završi još 1987 - debaklom. Razumni neka se pripremaju, nema još mnogo vremena. U januaru 2007 mnogo šta neće biti kako su nas 20 godina uljuljkivali da jeste.

Leo Krstin

pre 17 godina

Ako ne mogu procitati sta pise u Ustavu, za sta treba da se opredeljujem, necu izaci na referendum!Ne verujem ni jednoj stranci , ni Kostunici ni Tadicu, a da ne pricamo o radikalima i nacional socijalistima, vec zelim da procitam Ustav, da vidim da li je to gradjanski ili nacionalni, da saznam kakav je polozaj Vojvodine, da procenim sto se nudi Albancima (ne samo konstatacija da je Kosovo deo Srbije!),itd.Jedino pod tim uslovima mogu izaci na referendum i odluciti da li da glasam za ili protiv.U svakoj drugoj kombinaciji bojkotujem referendum!

sas35bgd

pre 17 godina

Jos od samog najavljivanja referenduma, iznenadjen sam jedinstvom svih politickih partija u teznji da se na njega izadje i da se pre toga raspise. Podetilo me to na neke referendume iz vremena Milosevica. A jos me podsetilo na to vreme sporazum o paralelnim odnosima na RS. Pred svake izbore, podpisuje se slican sporazum. Slican u skoro istoj formi postoji podpisan 2001.god. I u ustavu pise da je Kosovo deo Srbije, pa se zuri da se izglasa jos jedan u kome ce se to podvrditi. Po nekoj logici, samo je jedan razlog takvih postupaka, meni vidljiv. Naime, ako neko pali svecu tamo gde je upaljeno svetlo, sveca mu ne koristi da osvetli , vec "za dusu".
Namera mi je bila i da skrenem paznju na rebalans budzeta. Ako se vrsi rebalans budzeta, onda svaki poreski obveznik za iznos rebalansa, vise mora uplatiti poreza u drzavnu kasu. Gledano sa tacke gledista onih koji rebalans izglasavaju, njima je svejedno , jer njima "ni iz dzepa ni u dzep". Rebalans bi trebalo da znaci da i poslanici ,za iznos od 7% koliko se predlaze rebalans ,imaju manje plate.
Zanimljiv mi je i Vuk Draskovic i njegovo objasnjenje, vezano za broj glasaca koji je potreban da bi referendum uspeo, i kako ce da motivise glasace iz Drenice da glasaju. Pokusajte da shvatite njegove reci i bice Vam jasno koliko se on i njegova svita (Kostunica,Tadic,Velja i Dinkic)razlikuju od Milosevica.
"Drašković: Tako što smo uvek imali tolike izbore i 99,9 odsto Albanaca je bojkotovalo svake izbore koje je raspisivao Beograd"

rasina

pre 17 godina

O kakvom referendumu je reč? Pa, jasno je svakom normalnom čoveku da taj referendum ne može da uspe, jer albanci i druge nacionalne manjine i etničke grupe neće glasati. Pa, neće za njega glasati ni Srbi koji žive u samom Beogradu. Gde su još to u svetu glasale poražene političke snage? Konkretno, juna meseca 1999. godine nije samo poražen Slobodan Milošević i njegova politika, već svi građani Srbije. Tadašnja opozicija je smatrala da će ona pobedom na izborima 2000. godine doneti pobedu i Srbiji i srpskom narodu. Međutim, ne! I oni su, takođe, poraženi 1999. godine. Samo što toga nisu bili politički svesni kako tada, tako ni danas.
Unošenje odredbi o Kosovu i Metohiji u preambuli ustav je totalna glupost. Uporedite odredbe ustava Ruske Federacije, osnovnog nemačkog zakona, francuskog ustava itd., uverićete se da tamo takvih "glupih" odredaba nema. Nego su u njihovim preambulama sadržane odredbe koje govore o ciljevima i humanim principima za koje se zalažu građani tih država. "Prof." Koštunica očigledno te ustave nije čitao. On je uveren da će Kosovo i Metohiju spasti ako ih unese u preambulu srpskog ustava. Ne, neće. Jer nad Kosovom i Metohijam Srbija nema suverenite, nego se nalazi pod protektoratom OUN, koja će taj suverenitet preneti, kad tad, na narod. A taj narod su Albanci, jer su većinski narod.
Posle toga dolazi otrežnjenje naroda, pre svega srpskog od suludih ideja da oružjem rešava političke probleme.

Milos

pre 17 godina

Ako Vojvodina ne dobije siroku autonomiju, ja pravim veliku zurku u Subotici, zovem o svom trosku sve koje znam i zurka ce trajati celog dana kada bude raspisan referendum. Moj aktivan gradjanski doprinos propasti referenduma.

Provincija

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se jos uvek nalazi u sastavu Srbije!Od 1999 godine je pod UN i NATO.Kosovo nemoze nikada biti nezavisno,samo siroka aut

u2fanatic

pre 17 godina

Evo, ja sam Albanac i ja cu da glasam Za ustav... ma zezam se ljudi... a bogami i ovi vasi politicari zezaju celi srpski narod non-stop.

Ivanho

pre 17 godina

Ja sigurno neću da izađem da glasam. Kada su bilo koji izbori u pitanju političari se tek tada sete građana i ukinu porez na neke stvari na određeno vreme i slično. Voleo bih da Kosovo bude nezavisno samo zato što političari više neće da skreću pažnju na Kosovo, a problemi u Srbiji će početi da se rešavaju i biće mnogo bolje u Srbiji. Nemam balkanski sindrom kao mnogi što imaju, a to je nacionalizam,a i ruku na srce danas na Kosovu živi 98% Albanaca, a Srba 2%. Preporučio bih RTS-u da smanje malo doživljaj sa starim ratnim serijama i filmovima tipa Otpisani, to nam neće vratiti Kosovo.

Trn

pre 17 godina

Nece uspeti. Pa nismo mi ludi i glupi, da se od nas krije ustav, suruje sa radikalima, donosi ustav ovako brzopleto bez javne rasprave. Od mene nece dobiti glas.

mile

pre 17 godina

Vecina Vojvođana nece glasati za ovakav ustav. Pogledajte samo kakao se manipulisalo sa zakonom o radiodifuziji i pravima Vojvodine

Cikanski

pre 17 godina

Ako se Kosovu udi "Suštinska autonomija", a Vojvodini ne, to govori samo da ova vlast pristaje na ustupke samo kada mora. Obe su autonomije, samo je jedna malo više. Ako Vojvodina bude i dalje ignorisana, neće biti ništa čudno ako joj jednog dana neka vlast u Srbiji bude nudila "Suštinsku autonomiju".

dosta vise

pre 17 godina

Dole kostunica, dss , radikali, socijalisti, ds i cela danasnja politicka vlast i elita! Muka mi je vec od vas. Muka mi je vise od vasih faca. Nemam reci da opisem kako mi je zlo u stomaku od vas. Vi ste uvreda za Srbiju, uvreda za svakog coveka sa iole zdravim razumom.
I naravno necu glasati za kostunicin ustav. Kako je prevario celu Srbiju da je protiv Milosevica a u stvari je samo njegova zamena i zastita za Milosevicev aparat tako ce sad da nas prevari i u vezi ustava. Nema sanse da izadjem i dam legitimitet toj kornjaci i dinosaurusu.
Svi pametni su vec davno otisli. Mi smo truli i nesposobni, zaglavili mentalno negde na nivou 18 veka, sami sebi najveci neprijateli.

Hulk

pre 17 godina

Biće to dobra prilika da se razluči koliko je u Vojvodini pravih Vojvođana, a koliko padobranaca koji nas vuku na dno. Sve u svemu, još jedno bacanje para. Tuga i žalost. Srbija nikada neće naučiti lekcije iz prošlosti.

Namćor

pre 17 godina

Radujem se svakom neuspehu Srbije. Ako je ona učinila da meni bude loše petnaest godina i ja ću činiti sve da njoj bude loše. Naravno da neću glasati za ustav koji donose Tadić, Koštunica i Nikolić. Ljudi moji, da li je moguće da Nikolić piše novi ustav?

Slim Shady

pre 17 godina

Lukavi politicari, naivan narod. Posto sigurno nece izaci dovoljno biraca (a kamoli dovoljno glasati "za') i Kostunica i tadic mogu mirnr duse da daju Kosovo a da ne snose nikakvu krivicu jer "NAROD NIJE HTEO". Cic!

ermip

pre 17 godina

Dosao sam do cudnog zakljucka, vlada i parlament republike i ne racunaju na to da ce referendum za ustav Srbije uspeti. Naime u tom slucaju to ce im biti opravdanje za gubitak Kosova. U prevodu: MI (narod) cemo biti krivi za njihove lazi, manipulacije, lopovluk i naravno gubitak Kosova, a oni ce i dalje ostati "cista" obraza. Najgore za njih bi bilo da referendum uspe. Nemaju nacin da sacuvaju Kosovo, a ustav? Papir moze mnogo da istrpi.

Čurla

pre 17 godina

Dobro, ima manjkavosti. Ipak, naše generacije nisu uspele rešiti neka vitalna državna pitanja. Možda će neke nove umeti, znati i hteti. Ne odričemo se nekih najvažnijih prava kao država. Ovaj predlog Ustava doživljavam upravo kao prelazno rešenje. Ne možemo biti tako sebični i ne ostaviti bar pravni prostor za borbu u vremenu koje dolazi, ma koliko ono daleko bilo.
Zato ću se potruditi (moram da putujem) i podržati ovo, a nisam glasao ne nekoliko prethodnih izbora. Do dec 2000. na svakim.

Sale

pre 17 godina

MIslim da je teza da politicarima uopste nije cilj da referendum uspe apsolutno tacna. Pa ako malo bolje pogledate nasa politicka scena se svodi na pranja biografija, ubedjivanje gradjana o visoko moralnim nacelima i pravednim ciljevima koji pokrecu nase politicare da se bave ovim poslom. Istina je da je jedini razlog zbog cega se oni bave ovim poslom cisto finansijske prirode. I stvarno je vec vreme da se promeni struktura politicara u Srbiji (ne mislim samo na stranke, vec na porsonalna resenja). Ali tu postoji problem jer nijedan normalan covek ne zeli da sedi u parlamentu sa onom grupom "likova".

Nebojša Đuričić

pre 17 godina

Prosto je neverovatno da sadašnja vladajuća garnitura, tu uključujem i radikale, nije uspela da predvidi sled dogadjaja vezanih za Kosovo i Crnu Goru i pre tri godine na miru počela izradu ustava. Očigledno je da jos uvek nemamo političare sa vizijom. Onaj koji ju je imao odneo ju je sa sobom.

GR

pre 17 godina

"...da li su naši birači oni koji apsolutno ne priznaju državu Srbiju..." Gospodo, mislim da ste se malo presli. Da li ovo znaci da ce referendum biti organizovan i za Kosovo, koje je deo Srbije, ali cemo izbaciti Albance i necemo ih ni racunati? Oni su onako, nevidljivi na tom delu teritorije Srbije...

vladimir

pre 17 godina

koje bacanje para koje nemamo. Zar zaista ocekuju da ce 4 miliona Srba izaci da glasa dokument koji ima jedini cilj pateticnu politicku deklaraciju da je Kosovo nase?

Markoni

pre 17 godina

Sto se ne ociste biracki spiskovi, tek onda bi videli koliko biraca ima u Srbiji. Referendum moze da uspe i bez glasova Albanaca, Ligasa i LDP-ovaca, ako se pokrene velika kampanja u Srbiji, slicna onoj koja je bila u Crnoj Gori, pa da i mi dovlacimo glasace iz inostranstva. Da li ce tako biti, ko to zna.

Komsija

pre 17 godina

"Onako kako smo objašnjavali od 1990. godine." dakle po Milosevicevom pravilniku, pa evo srpske demokratije, citav jedan narod se ne pita za svoju buducnost, evo postovanja ljudskih prava u demokratskoj Srbiji, aferim komisijo samo napred!

A neće.

pre 17 godina

A neće podržati. Referendum, ovako ogranizovan, i ustav, ovako napisan, i foliranje "Srbijom iz tri dela koja je opet cela" će završiti onako kako je morao da se završi još 1987 - debaklom. Razumni neka se pripremaju, nema još mnogo vremena. U januaru 2007 mnogo šta neće biti kako su nas 20 godina uljuljkivali da jeste.

Leo Krstin

pre 17 godina

Ako ne mogu procitati sta pise u Ustavu, za sta treba da se opredeljujem, necu izaci na referendum!Ne verujem ni jednoj stranci , ni Kostunici ni Tadicu, a da ne pricamo o radikalima i nacional socijalistima, vec zelim da procitam Ustav, da vidim da li je to gradjanski ili nacionalni, da saznam kakav je polozaj Vojvodine, da procenim sto se nudi Albancima (ne samo konstatacija da je Kosovo deo Srbije!),itd.Jedino pod tim uslovima mogu izaci na referendum i odluciti da li da glasam za ili protiv.U svakoj drugoj kombinaciji bojkotujem referendum!

sas35bgd

pre 17 godina

Jos od samog najavljivanja referenduma, iznenadjen sam jedinstvom svih politickih partija u teznji da se na njega izadje i da se pre toga raspise. Podetilo me to na neke referendume iz vremena Milosevica. A jos me podsetilo na to vreme sporazum o paralelnim odnosima na RS. Pred svake izbore, podpisuje se slican sporazum. Slican u skoro istoj formi postoji podpisan 2001.god. I u ustavu pise da je Kosovo deo Srbije, pa se zuri da se izglasa jos jedan u kome ce se to podvrditi. Po nekoj logici, samo je jedan razlog takvih postupaka, meni vidljiv. Naime, ako neko pali svecu tamo gde je upaljeno svetlo, sveca mu ne koristi da osvetli , vec "za dusu".
Namera mi je bila i da skrenem paznju na rebalans budzeta. Ako se vrsi rebalans budzeta, onda svaki poreski obveznik za iznos rebalansa, vise mora uplatiti poreza u drzavnu kasu. Gledano sa tacke gledista onih koji rebalans izglasavaju, njima je svejedno , jer njima "ni iz dzepa ni u dzep". Rebalans bi trebalo da znaci da i poslanici ,za iznos od 7% koliko se predlaze rebalans ,imaju manje plate.
Zanimljiv mi je i Vuk Draskovic i njegovo objasnjenje, vezano za broj glasaca koji je potreban da bi referendum uspeo, i kako ce da motivise glasace iz Drenice da glasaju. Pokusajte da shvatite njegove reci i bice Vam jasno koliko se on i njegova svita (Kostunica,Tadic,Velja i Dinkic)razlikuju od Milosevica.
"Drašković: Tako što smo uvek imali tolike izbore i 99,9 odsto Albanaca je bojkotovalo svake izbore koje je raspisivao Beograd"

rasina

pre 17 godina

O kakvom referendumu je reč? Pa, jasno je svakom normalnom čoveku da taj referendum ne može da uspe, jer albanci i druge nacionalne manjine i etničke grupe neće glasati. Pa, neće za njega glasati ni Srbi koji žive u samom Beogradu. Gde su još to u svetu glasale poražene političke snage? Konkretno, juna meseca 1999. godine nije samo poražen Slobodan Milošević i njegova politika, već svi građani Srbije. Tadašnja opozicija je smatrala da će ona pobedom na izborima 2000. godine doneti pobedu i Srbiji i srpskom narodu. Međutim, ne! I oni su, takođe, poraženi 1999. godine. Samo što toga nisu bili politički svesni kako tada, tako ni danas.
Unošenje odredbi o Kosovu i Metohiji u preambuli ustav je totalna glupost. Uporedite odredbe ustava Ruske Federacije, osnovnog nemačkog zakona, francuskog ustava itd., uverićete se da tamo takvih "glupih" odredaba nema. Nego su u njihovim preambulama sadržane odredbe koje govore o ciljevima i humanim principima za koje se zalažu građani tih država. "Prof." Koštunica očigledno te ustave nije čitao. On je uveren da će Kosovo i Metohiju spasti ako ih unese u preambulu srpskog ustava. Ne, neće. Jer nad Kosovom i Metohijam Srbija nema suverenite, nego se nalazi pod protektoratom OUN, koja će taj suverenitet preneti, kad tad, na narod. A taj narod su Albanci, jer su većinski narod.
Posle toga dolazi otrežnjenje naroda, pre svega srpskog od suludih ideja da oružjem rešava političke probleme.

Milos

pre 17 godina

Ako Vojvodina ne dobije siroku autonomiju, ja pravim veliku zurku u Subotici, zovem o svom trosku sve koje znam i zurka ce trajati celog dana kada bude raspisan referendum. Moj aktivan gradjanski doprinos propasti referenduma.

Provincija

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se jos uvek nalazi u sastavu Srbije!Od 1999 godine je pod UN i NATO.Kosovo nemoze nikada biti nezavisno,samo siroka aut

u2fanatic

pre 17 godina

Evo, ja sam Albanac i ja cu da glasam Za ustav... ma zezam se ljudi... a bogami i ovi vasi politicari zezaju celi srpski narod non-stop.

Ivanho

pre 17 godina

Ja sigurno neću da izađem da glasam. Kada su bilo koji izbori u pitanju političari se tek tada sete građana i ukinu porez na neke stvari na određeno vreme i slično. Voleo bih da Kosovo bude nezavisno samo zato što političari više neće da skreću pažnju na Kosovo, a problemi u Srbiji će početi da se rešavaju i biće mnogo bolje u Srbiji. Nemam balkanski sindrom kao mnogi što imaju, a to je nacionalizam,a i ruku na srce danas na Kosovu živi 98% Albanaca, a Srba 2%. Preporučio bih RTS-u da smanje malo doživljaj sa starim ratnim serijama i filmovima tipa Otpisani, to nam neće vratiti Kosovo.

Trn

pre 17 godina

Nece uspeti. Pa nismo mi ludi i glupi, da se od nas krije ustav, suruje sa radikalima, donosi ustav ovako brzopleto bez javne rasprave. Od mene nece dobiti glas.

mile

pre 17 godina

Vecina Vojvođana nece glasati za ovakav ustav. Pogledajte samo kakao se manipulisalo sa zakonom o radiodifuziji i pravima Vojvodine

Cikanski

pre 17 godina

Ako se Kosovu udi "Suštinska autonomija", a Vojvodini ne, to govori samo da ova vlast pristaje na ustupke samo kada mora. Obe su autonomije, samo je jedna malo više. Ako Vojvodina bude i dalje ignorisana, neće biti ništa čudno ako joj jednog dana neka vlast u Srbiji bude nudila "Suštinsku autonomiju".

dosta vise

pre 17 godina

Dole kostunica, dss , radikali, socijalisti, ds i cela danasnja politicka vlast i elita! Muka mi je vec od vas. Muka mi je vise od vasih faca. Nemam reci da opisem kako mi je zlo u stomaku od vas. Vi ste uvreda za Srbiju, uvreda za svakog coveka sa iole zdravim razumom.
I naravno necu glasati za kostunicin ustav. Kako je prevario celu Srbiju da je protiv Milosevica a u stvari je samo njegova zamena i zastita za Milosevicev aparat tako ce sad da nas prevari i u vezi ustava. Nema sanse da izadjem i dam legitimitet toj kornjaci i dinosaurusu.
Svi pametni su vec davno otisli. Mi smo truli i nesposobni, zaglavili mentalno negde na nivou 18 veka, sami sebi najveci neprijateli.

Hulk

pre 17 godina

Biće to dobra prilika da se razluči koliko je u Vojvodini pravih Vojvođana, a koliko padobranaca koji nas vuku na dno. Sve u svemu, još jedno bacanje para. Tuga i žalost. Srbija nikada neće naučiti lekcije iz prošlosti.

Namćor

pre 17 godina

Radujem se svakom neuspehu Srbije. Ako je ona učinila da meni bude loše petnaest godina i ja ću činiti sve da njoj bude loše. Naravno da neću glasati za ustav koji donose Tadić, Koštunica i Nikolić. Ljudi moji, da li je moguće da Nikolić piše novi ustav?

Slim Shady

pre 17 godina

Lukavi politicari, naivan narod. Posto sigurno nece izaci dovoljno biraca (a kamoli dovoljno glasati "za') i Kostunica i tadic mogu mirnr duse da daju Kosovo a da ne snose nikakvu krivicu jer "NAROD NIJE HTEO". Cic!

ermip

pre 17 godina

Dosao sam do cudnog zakljucka, vlada i parlament republike i ne racunaju na to da ce referendum za ustav Srbije uspeti. Naime u tom slucaju to ce im biti opravdanje za gubitak Kosova. U prevodu: MI (narod) cemo biti krivi za njihove lazi, manipulacije, lopovluk i naravno gubitak Kosova, a oni ce i dalje ostati "cista" obraza. Najgore za njih bi bilo da referendum uspe. Nemaju nacin da sacuvaju Kosovo, a ustav? Papir moze mnogo da istrpi.

Čurla

pre 17 godina

Dobro, ima manjkavosti. Ipak, naše generacije nisu uspele rešiti neka vitalna državna pitanja. Možda će neke nove umeti, znati i hteti. Ne odričemo se nekih najvažnijih prava kao država. Ovaj predlog Ustava doživljavam upravo kao prelazno rešenje. Ne možemo biti tako sebični i ne ostaviti bar pravni prostor za borbu u vremenu koje dolazi, ma koliko ono daleko bilo.
Zato ću se potruditi (moram da putujem) i podržati ovo, a nisam glasao ne nekoliko prethodnih izbora. Do dec 2000. na svakim.

Sale

pre 17 godina

MIslim da je teza da politicarima uopste nije cilj da referendum uspe apsolutno tacna. Pa ako malo bolje pogledate nasa politicka scena se svodi na pranja biografija, ubedjivanje gradjana o visoko moralnim nacelima i pravednim ciljevima koji pokrecu nase politicare da se bave ovim poslom. Istina je da je jedini razlog zbog cega se oni bave ovim poslom cisto finansijske prirode. I stvarno je vec vreme da se promeni struktura politicara u Srbiji (ne mislim samo na stranke, vec na porsonalna resenja). Ali tu postoji problem jer nijedan normalan covek ne zeli da sedi u parlamentu sa onom grupom "likova".

Nebojša Đuričić

pre 17 godina

Prosto je neverovatno da sadašnja vladajuća garnitura, tu uključujem i radikale, nije uspela da predvidi sled dogadjaja vezanih za Kosovo i Crnu Goru i pre tri godine na miru počela izradu ustava. Očigledno je da jos uvek nemamo političare sa vizijom. Onaj koji ju je imao odneo ju je sa sobom.