Skuplji struja i gas?

EPS i Srbijagas do 1. decembra Vladi Srbije šalju zahtev za nove cene električne energije i gasa.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2006.

10:21

Default images

Kako piše Politika, ako Vlada prihvati predloge tih kompanija, građani Srbije će od 1. januara 2007. godine plaćati veće cene energenata. Izvršna vlast može da spreči korekciju cena, koje je podržala Agencija za energetiku, ali bi time, kako objašnjavaju predlagači, prekršila ugovor koji je prošle godine potpisala sa Evropskom unijom.

Taj ugovor predviđa poštovanje odluke nezavisnih regulatornih institucija, kao što je Agencija na primer. Do sada je cenu struje određivala Vlada, vodeći pri tom računa o socijalnom faktoru. Cena je određivana administrativno, a od 1. januara sledeće godine biće određivana na osnovu nove metodologije koju je utvrdio Savet Agencije za energetiku.

Cena struje zasnivaće se na obračunu troškova proizvodnje, prenosa, distribucije i trgovine električnom energijom. Predlog za promenu cene Elektroprivreda Srbije šalje Agenciji za energetiku, koja proverava da li je dosledno primenjena metodologija. Ako se saglasi s promenama, predlog dostavlja Vladi, koja ima konačnu reč.

Predsednik Saveta Agencije Ljubo Maćić kaže da se metodologijom određuje maksimalan prihod, koji pokriva neophodne troškove u energetskim oblastima. "Svaka delatnost mora detaljno da obrazloži troškove i načine na koji ih je stvorila, a Agencija će ocenjivati njihovu opravdanost. Do sada, pri određivanja cene preduzeća nisu razdvajala troškove po sektorima", kaže on.

Agencija je nezavisno regulatorno telo koje se bavi unapređenjem i usmeravanjem razvoja tržišne energije u Srbiji, na principima nediskriminacije i efikasne konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: