Sporazum Srbija-Ilinois

Predsednik Srbije Boris Tadić u Čikagu potpisao sporazum o uspostavljanju bratskih odnosa Srbije i Ilinoisa.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

09:42

Default images

Boris Tadić i guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević ocenili su da će sporazum biti od obostrane koristi, pre svega u jačanju privredne saradnje. Tadić je rekao da će primena sporazuma biti njegov zadatak.

"Izuzetno sam zadovoljan što smo potpisali sporazum, koji je veoma važan, ne samo za Srbiju, već i za privredne kapacitete Ilinoisa, koji će svoje projekte i sredstva plasirati u Srbiji. Sada treba raditi na primeni tog sporazuma, a to će biti moj novi zadatak", kaže Tadić.

Sprovođenje sporazuma koordiniraće zajedničko telo, a planira se održavanje godišnjih skupova na kojima bi, između ostalog, preduzeća iz Srbije predstavljala svoju delatnost i proizvode. Najavljeno je da će početkom 2007. guvener Ilinoisa s privrednom delegacijom doći u Srbiju, prenosi Radio Ozon plus iz Čikaga.

Posle svečanosti potpisivanja povelje Tadić se u prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Čikagu sreo s predstavnicima srpske dijaspore, gde je rekao da su 2006. i 2007. sudbonosne za Srbiju.

"Srbija se suočava s jednim od najznačajnijih trenutaka u svojoj istoriji, a u ove dve godine, ubeđen sam, kreira se budućnost naše zemlje i naše nacije u ovom veku", rekao je Tadić.

Boris Tadić je i 2004. godine boravio u Ilinoisu, kada je razgovarao o mogućnostima za ekonomsku saradnju Srbije i SAD i Ilinoisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: