Saradnik Del Ponteove u Beogradu

Šef istrage haškog tužilaštva Patrik Lopez Terez boravi u Beogradu. Zoran Stanković: Redovno izveštavamo Hag.

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2006.

13:38

Default images

Lopez Terez, glavni čovek Del Ponteove za potragu za Ratkom Mladićem, sastao se sa predstavnicima institucija koje su uključene u sprovođenje Akcionog plana za hapšenje haških optuženika. Lopez Terez iza zatvorenih vrata sastao se sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Anton Nikiforov, portparol glavne tužiteljke Tribunala, nije mogao da kaže ništa o njegovoj poseti.

"Naš ključni čovek za operativne poslove Patrik Lopez Terez je ove nedelje u regionu, uključujući i Beograd i sastaje se s ključnim ljudima u vezi sa sprovođenjem Akcionog plana za hapšenje preostalih begunaca. Ne mogu mnogo više reći šta radi, sa kim se sastaje i kada", kazao je Nikiforov.

Rasim Ljajić je rekao da je Lopeza Tereza poseta deo uobičajene procedure i da bi Perez trebalo da se sastane i s koordinatorima sprovođenja Akcionog plana. Ljajić je istakao da je za sada zadovoljan kako se sprovodi Akcioni plan i da se rezultati „očekuju“.

Ministar odbrane Zoran Stanković rekao je da na hapšenju haških optuženika radi "manji krug ljudi" koji o tome redovno izveštava Haški tribunal, a vojska Srbije ispunjava sve obaveze prema tom sudu: "Mi stavljamo na raspolaganje sve materijale koje Hag traži o građanima koji su optuženi pred tim sudom. Informacije dajemo u najkraćem mogućem roku i tako izvršavamo obavezu prema Hagu", kazao je Stanković.

Stanković nije mogao da pruži garancije da niko od aktivnih pripadnika Vojske Srbije ne pomaže skrivanje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine u BiH: "Tvrditi tako nešto i biti apsolutno siguran u sve informacije koje dobijate, bilo bi zabijanje glave u pesak", kazao je Stanković novinarima tokom posete jugu Srbije.

Patrik Lopez Terez sledeće nedelje se vraća u Hag, kada će izvestiti Karlu del Ponte o razgovorima u Beogradu i o napretku potrage za Ratkom Mladićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: