Ili vakcina ili ginekolog

Svakog dana jedna žena u Srbiji umre od raka grlića materice. Na 100.000 njih 27 oboli od te bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2006.

16:49

Default images

Rak grlića materice je drugi po učestalosti uzrok smrti žena širom sveta, a Srbiju na prvo mesto po broju obolelih stavlja činjenica da žene ne idu redovno na ginekološke preglede. Vakcina za prevenciju raka grlića materice u SAD je već registrovana i košta oko 125 dolara po dozi, a u Srbiji se može očekivati sredinom 2008.

Vakcina za prevenciju raka grlića materice je u procesu registracije u Evropi. Prema dugogodišnjim istraživanjima jednog proizvođača, vakcina je testirana na 16.000 žena od 15 do 25 godina, koje su i posle četiri godine bile 100 odsto imune na virus humanog papiloma koji je u 70 odsto slučajeva izazivač raka grlića materice.

Predrag Bogavac, menadžer prodaje u firmi GlaxoSmithKline, kaže kako očekuje registraciju vakcine u Srbiji početkom 2008, ne ranije. "Ona bi se na tržištu pojavila sredinom 2008. Cene će biti veća od cena standardnih vakcina koje se koriste za decu, ali ne smemo da zaboravimo da se radi o prvoj vakcini protiv jedne vrste karcinoma, odnosno raka, i svakako da ona ne može biti ni tako jeftina", kaže on.

Reč je o preventivnoj vakcini koju mogu da prime žene od 10 do 55 godina u tri doze u roku od šest meseci. Vakcina nije terapeutska, ali se narednih godina očekuje i razvijanje vakcina za one koje već imaju rak.

Rak grlića materice je vrsta raka koji može biti dijagnostikovan u najranijoj fazi i sprečen određenim intervencijama, ali to podrazumeva i redovne odlaske ginekologu.

Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva, kaže da je rak izlečiv samo ako se otkrije na vreme. "To se upravo odnosi na rak grlića materice, koji je lako dostupan pregledu i dovoljno je da žena samo dva puta godišnje dolazi na kolposkopske preglede i nikada neće dobiti kancer grlića materice", kaže on.

Još neko vreme, dok vakcina ne stigne i u Srbiju, najbolji i najjeftiniji lek je prevencija. Stručnjaci kažu da u Srbiji i dalje mali broj žena redovno ide na preglede, ali je mali i broj lekara koji sprovode primarnu prevenciju. Ministarstvo zdravlja je do sada otvorilo 25 centara za preventivnu medicinu širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: