Petak, 07.07.2006.

15:23

Godišnjica antifašističkog ustanka

Polaganjem venaca na ustaničko spomen-obeležje u Beloj Crkvi obeležena 65-godišnjica početka antifašističkog ustanka.

Izvor: Beta

Default images

Tom skupu prisustvovalo je nekoliko stotina poštovalaca Narodnooslobodilačkog rata iz tog dela zapadne Srbije, a vence su položile i delegacije ministarstava i SUBNOR-a. Do 2001. ovaj datum se u Srbiji obeležavao kao državni praznik - Dan ustanka protiv fašizma.

Vence na spomen-obeležja narodnim herojima Žikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću, položile su delegacije Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane, republičkog odbora SUBNOR-a, Opštine Krupanj, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Na današnji dan 1941, na vašaru u Beloj Crkvi, komunisti, predvođeni Žikicom Jovanovićem Špancem, ubili su žandarmerijskog narednika Bogdana Lončara, što je označeno kao početak antifašističkog ustanka naroda Srbije protiv okupatora u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: