Novi napadi Izraela na Palestinu

Najmanje deset Palestinaca poginulo, a na desetine ranjeno u izraelskim bombardovanjima, koji su najkrvaviji od decembra 2004.

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

21:08

Default images

Među poginulima su i jedan bračni par i njihovo troje dece. Lider Palestinaca Mahmud Abas osudio je "ove krvave masakre". "Ono što rade izraelske okupacione snage u oblasti Gaze predstavlja rat za istrebljenje našeg naroda", istakao je Abas u saopštenju.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat zatražio je intervenciju SAD i EU "da bi bila zaustavljena opasna eskalacija" Izraela.

Izraelska vojska je najavila obustavu bombardovanja i izrazila "žaljenje zbog svake nevine žrtve u bombardovanjima koja su odgovor na ispaljivanje raketa" na teritoriju Izraela.

Oružano krilo vladajućeg palestinskog pokreta Hamas saopštilo je danas da će obnoviti napade na Izrael, nekoliko sati posle pošto je u napadima Izraelaca poginulo 10 palestinskih civila, a više desetina ranjeno.

Ponovno pokretanje napada značilo bi kraj primirja koje je Hamas proglasio prošle godine.

"Izraelski masakri jasan znak novog početka borbi, a to znači da će ponovo doći do zemljotresa u cionističkim gradovima i rulja okupatora nema drugog izbora nego da pripremi sanduke ili spakuje kofere", navodi se u saopštenju oružanog krila Hamasa.

Sedam Palestinaca je poginulo kada je izraelska mornarica gađala prepunu plažu Al-Sudanija, u oblasti Gaze, rekli su bolnički izvori. Među žrtvama tog napada je i jedna cela porodica koja se šetala plažom u trenutku napada - roditelji i njihovo troje dece, kao i druge dve žene. Najmanje 35 Palestinaca je tada ranjeno.

Izraelska vojska je takođe izvršila vazdušne napade na palestinske aktiviste među kojima je bilo i pripadnika Hamasa.

Međutim, neimenovani izvor iz izraelske vojske tvrdi da je reč o pripadnicima jedne iste grupe koja je prethodno ispalila raketu na teritoriju Izraela.

Žene u crnom protiv politike Izraela

Oko 20 članica nevladine organizacije "Žene u crnom" okupilo se danas na Trgu Republike u Beogradu da bi obeležile 39. godišnjicu početka rata na Bliskom istoku posle kojeg je Izrael okupirao veći deo teritiorija naseljenih palestinskim stanovništvom.

Uz povremene incidente i policijsko obezbeđenje, pripadnice "Žena u crnom" mirno su protestovale noseći transparente "Žene u crnom protiv rata" i "Okončajte okupaciju".

"Okupili smo se da bi pokazali solidarnost protiv rata na Bliskom istoku i kako bi podržali nastojanja izraelskih i palestinskih 'Žena u crnom' i Ženske mirovne koalicije za pravedno rešenje bliskoistočne krize", rekla je predsednica "Žena u crnom" Staša Zajović.

Izrael je 1967. posle Šestodnevnog rata okupirao Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim. Te teritorije i danas se nalaze pod kontrolom izraelskih vlasti, a nedavno je, prema sporazumu izmedju Izraela i palestinskih vlasti, počelo iseljavanje jevrejskih naselja iz pojasa Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: