Opasnost na dva točka

Prema podacima MUP-a, sve više je saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali biciklisti i motociklisti.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

07:22

Default images

Prošle godine poginulo je 187 osoba, a preko tri hiljade je bilo povređeno. Među nastradalima je najviše bilo najviše biciklista, a policija navodi da oni najčešće i čine prekršaje, poput nepropisnog kretanja, uključivanja i isključivanja u saobraćaj, nepoštovanja signalizacije, kao i nekorišćenja biciklističkih staza.

Dragan Stanković iz udruženja Ciklo sveta kaže da je to dramatična brojka i da bi trebalo raditi na edukaciji kako biciklista tako i vozača motornih vozila. On kaže da se pretpostavlja da u Beogradu ima oko 300.000 bicikala, ali da mnogi takav način prevoza i rekreacije ne mogu da koriste koliko bi želeli, jer nisu dovoljno hrabri da izađu na ulice.

"Problem je što su staze ispresecane, ali su i neodržavane. Po  njima ima dosta srče i skrivenih prepreka. Sa druge strane, vozači ne pomišljaju da su biciklisti učesnici u saobraćaju, već su leva smetala. Imao sam jedan udes dok sam vozio bicikl, na raskrsnici me je udarilo vozilo a kriv je bio vozač. Rekao je – izvini, nisam te video. Šta reći na to?! Nepažnja i nedovoljno poštovanje učesnika u saobraćaju. Znam i dosta ljudi koji bi išli biciklom na posao, ali samo to treba omogućiti kvalitetom oznaka i saobraćajnica, a potrebna je i toleracija svih", kaže Stanković.

A redakciji B92 nedavno se javila Beograđanka, koja rekreativno vozi bicikl po za to predviđenoj stazi od Sportskog centra 25. maj do Ade. Međutim, ona je revoltirana zbog raznih prepreka na koje nailazi. "Staza koja je predviđena za bicikliste je prebukirana ljudima koji šetaju decu, pse, tu su i pecaroši. A i po gradu bi moglo da se vozi kad bi postojale staze, kao što je to u Novom Sadu", svedoči sugrađanka Nađa.

Policija je najavila da će u narednom periodu pojačati kontrolu biciklista i motociklista i insistirati na poštovanju saobraćajnih propisa, a u udruženjima biciklista kažu da će i ove godine zahtevati na boljim uslovima.

Nove žrtve nesreća

Dve osobe su poginule, a 29 je povređeno u saobraćajnim nesrećama juče u Srbiji, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije. Prema podacima Republičkog MUP-a koje prenosi AMSS, u Srbiji je u registrovano 154 saobraćajnih nesreća. Na ulicama Beograda registrovana su 73 saobraćajna udesa, u kojima su tri osobe povređene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: