DS nudi dogovor Vladi

Boris Tadić kaže da DS nudi dogovor i kaže da su pred Srbijom dva puta.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2006.

13:00

Default images

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da ta stranka nudi dogovor svim demokratskim i proevropskim snagama kako bi u Srbiji bilo rešeno 10 najvažnijih pitanja. Tadić je na Glavnom odboru DS-a upozorio da taj politički dogovor mora biti oročen kompromisom oko termina za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Tadić je poručio je Vladi da će bez dogovora koji on predlaže biti ucenjivanja za svako glavno pitanje.

Kao glavne ciljeve, Tadić je naveo sprovođenje ekonomskih reformi, reformu sistema bezbednosti, pravosudnog sistema, efikasnu borbu protiv korupcije, rešavanje problema Kosova i Metohije, budućnost državne zajednice, saradnje s Haškim tribunalom i članstva u Evropskoj uniji, regulisanje položaja medija i donošenje novog Ustava Srbije.

"DS ne nudi sebe za učešće u ovoj Vladi Srbije, DS ne zanimaju nova ministarska mesta, mi ne želimo da budemo zamena za podršku manjinskoj vladi na način na koji to radi Socijalistička partija Srbije, ali nećemo iskazati politički nemoral i obarati Vladu ako je ona pri kraju rešenja problema, na primer, Haškog tribunala, nego ćemo sve uraditi kako bi taj problem bio rešen", kaže Tadić.

Funkcionisanje sadašnje vlade Tadić je ocenio kao konfederaciju ministarstava u kojoj se niko nikome ne meša u posao. "Srbija je zemlja koja ima epohalne probleme, a jedan od najvećih su unutrašnji konflikti. Danas Srbija ima dva puta. Jedan je put povratka u devedesete, reč je o strankama koje su imale dominantnu ulogu tokom devedesetih i nadam se da će reći da su ponosne zbog svojih dela iz tih godina. Drugi put je onaj ka EU, to je politika koja ima kontinuitet, uspone i padove, a koja bez DS-a u srcu buduće vlade nema suštinskog izgleda za uspeh", kaže Tadić.

Tadić je podsetio i da je DS sličnu ponudu dao svim političkim liderima demokratskog bloka još pre godinu dana, ali da na to još niko nije odgovorio.

G17 plus za razgovor s DS-om

G17 plus je spreman da razgovara s DS-om o svim pitanjima koja su u interesu Srbije, kaže Mlađan Dinkić, potpredsednik G17 plus. "Za G17 je prihvatljiva većina predloga Borisa Tadića. Nadam se da će se demokrate vratiti u skupštinske klupe i pomoći nam u ubrzanom donošenju novog Ustava, u usvajanju reformskih zakona, okončanju saradnje s Hagom i na što bržem putu u EU", rekao je Dinkić za Blic. Na primedbu da DS podršku uslovljava izborima do kraja godine, Dinkić je odgovorio da izbori treba da budu održani u trenutku koji je najpovoljniji za Srbiju, a da je, imajući u vidu sve međunarodne okolnosti i obaveze koje Srbiju čekaju ove godine, optimalno vreme za izbore 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: