Ponedeljak, 20.03.2006.

15:30

Ekonomski argumenti oko Kosova

Bivši ministar za privredu Aleksandar Vlahović kaže da su na pregovorima o Kosovu ekonomski argumenti na srpskoj strani.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Od 1,9 milijardi dolara, koliko Srbija duguje Svetskoj banci, oko 450 miliona dolara je investirano u privredu Kosova. Teško da je moguće organizovati Kosovo kao ekonomski samoodrživo društvo jer je pretpostavka za to prihvatanje normalnih građanskih vrednosti, a politički lideri na Kosovu su daleko od toga", kaže Vlahović za emisiju "Otvoreno o Kosovu", koju večeras emituje TV Studio B.

"Pregovorima o Kosovu srpski tim treba da pristupi hladne glave. Što manje gusala i talambasa, a što više pravih argumenata, to je i naš uspeh u pregovorima o Kosovu izvesniji", rekao je Vlahović.

Samardžić: Nema govora o podeli

Politički savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da nije bilo konkretnih rezultata na pregovorima u Beču, ali da je srpska strana zadovoljna što se razgovaralo o pitanjima na koje doskora albanska strana nije pristajala.

Govoreći o protestnom pismu koje je srpski pregovarački tim uručio Martiju Ahtisariju zbog učešća Hašima Tačija u pregovorima, Samardžić je u Poligrafu TV B92 naveo da nije postojao drugi mehanizam: "Mi se formalno ne možemo mešati u sastav njihove delegacije, ali funkcija tog protesta jeste da pokaže međunarodnim pregovaračima da se mi ne slažemo s time i da se nećemo miriti. Prosto može da ima uticaj na kasnije pregovore, da povedu računa o sastavu njihove delegacije. U krajnoj liniji, kako je gospodin Tači nastupao tamo, videlo se da je samo jedna poza i manifestacija. On je dvaput uzeo reč, na početku i na kraju, po pet minuta, pročitao ono što mu je napisano i to je bio njegov doprinos tokom celog dana pregovora".

Samaradžić je rekao i da za srpsku stranu nema ni govora o podela Kosova i Metohije i promeni granica: "Beograd, zapravo, ne želi podelu Kosova i nema ni u jednom svom dokumentu ni reči o tome. Beograd ima sasvim drugu strategiju, dakle dve stajne tačke: jedna je da se omogući produbljena decentralizacija za srpske opštine na Kosovu i Metohiji koja bi obuhvatila i glavna sedišta manastira i spomenika kulture, a druga je da se Kosovu obezbedi suštinska autonomija u okviru Srbije. Znači, o menjanju granica, o podeli ili o nekom trećem rešenju nema ni govora".

Prema njegovim rečima, obrazovanje i zdravstvo u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji moraju biti kao i u Srbiji i te oblasti finansirao bi Beograd, jer je to jedino održivo rešenje.

Haradinaj: Nisam član, ali podržavam

Bivši premijer Kosova i haški optuženik Ramuš Haradinaj izjavio je da se neće uključivati u rad prištinskog pregovaravčkog tima. Haradinaj je posle razgovora s Petersenom rekao da neće zauzimati nikakvu poziciju u pregovaračkoj timu, ali da je njegova obaveza da podrži rad tog tela.

Haradinaj je rekao da mu je Tribunal dozvolio da se bavi pitanjima vezanim za njegovu partiju i da može da se uključi u druge javne procese po svim pitanjima koja se tiču statusa Kosova.

Haradinaj je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999.

Petersen: A žene?

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen pozvaće članove prištinske delegacije na pregovorima o statusu Kosova da uključe žene u svoju delegaciju. Petersen se danas u Prištini sastao sa Izvršnim odborom poslaničke grupe žena u Skupštini Kosova i naglasio važnost učešća žena u političkom životu. "Očekuje se da aktivno učešće žena od Kosova napravi integrisano društvo zasnovano na rodnoj i etničkoj jednakosti", piše u Petersenovom saopštenju.

Poslanička grupa žena u Skupštini Kosova ima 34 članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: