Vlada bez reakcije

Vlada još nije potvrdila da je Koštunica juče sa Nikolićem dogovorio da Skupština proglasi okupaciju dela teritorije ako Kosovo bude nezavisno

Izvor: B92

Subota, 11.02.2006.

10:55

Default images

Nikolić je juče izjavio da bi to značilo i da skupština zadužuje sve one koji u Srbiji po ustavu imaju dužnost da brane celovitost Republike Srbije, da Srbiju brane svim mogućim sredstvima. Iz Saveta ministara EU saopštavaju da su iznenađeni, pa i zabrinutu zbog takvih izjava.

Zvaničnici u Savetu ministara EU iskazuju iznenađenje, pa i zabrinutost zbog izjave potpredsednika SRS Tomislava Nikolića. Funkcioneri u EU su u prvom reagovanju istakli da je zasad teško proceniti ozbiljnost poruka Tomislava Nikolića da se s premijerom Vojislavom Koštunicom dogovorio da u slučaju nezavisnosti Kosova Srbija "svim sredstvima tamo brani svoj suverenitet", imajući u vidu da dosad o tome nije bilo zvaničnih komentara ili potvrde iz redova srpske vlade.

Ipak, i u EU čekaju zvanični komentar ili potvrde iz srpske vlade. Portparol visokog predstavnika havijera Solane Kristina Galjak rekla je za B92 da je najbitnije da pregovori počnu 20. februara i to u konstruktivnoj atmosferi. Ona nije želela da komentariše izjavu Tomislava Nikolića o okupiranju Kosova, između ostalog zbog toga što to, kako je objasnila, nije potvrđeno u Vladi Srbije.

Podsetimo, premijer Srbije Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, razgovarali su juče u Vladi Srbije o Kosovu, nakon čega je Nikolić izjavio da su se obojica složila da ukoliko neko proglasi nezavisnost Kosova skupština Srbije proglasi okupaciju.

Iz Vlade Srbije ništa zvanično nije saopšteno o sastanku premijera Koštunice i Tomislava Nikolića. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, osim stava da je Kosovo deo Srbije i da nezavisnost pokrajine nije prihvatljiva, nije želeo da preciznije komentariše Nikolićevu izjavu.

Dimitrijević: Iracionalna i štetna pretnja

Stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević kaže da pretnja o proglašenju Kosova okupiranom teritorijom, ukoliko bi bila proglašena nezavisnost, može u međunarodnoj zajednici da izazove podsmeh, ali i da štetno utiče na važne strane države, uoči početka pregovora o Kosovu.

Dimitrijević za B92 podseća da su takve pretnje Srbiji donosile zlo i onda kada su mogle da se ostvare, to jest kada smo imali Jugoslovensku narodnu armiju sa svim oruđima, oružjima i municijom. "Tako se ne vodi spoljna politika, ali tako se, na žalost, još uvek vodi unutrašnja politika u Srbiji", rekao je Dimitrijević agenciji Beta. "Kada Hamas kaže da Palestinu smatra okupiranom, onda to nešto znači, jer Hamas može da pokrene stotine hiljada Arapa - koga će pokrenuti naš Hamas?", upitao je Dimitrijević.

Dimitrijević navodi i da svojim izjavama radikali računaju da će svi da se uplaše i glasaju za njihov predlog. "Onda, pošto nismo više opasni, niko neće da nas napada, nego da se krčkamo u izolaciji, koja nekima godi, jer u njoj bogati postaju još bogatiji", dodao je Dimitrijević. Upitan šta znači zaduživanje svih onih koji po ustavu imaju dužnost da brane celovitost Republike Srbije, da je brane svim mogućim sredstvima, Dimitrijević je rekao: "To je isto što smo imali pod Miloševićem - proglašenje jednog dela kao pobunjeničkog i primena svih mera da se suzbije ta pobuna, što znači poziv vojsci, policiji i svima redom, svim mogućim službama. To naravno iziskuje promenu zakona. Mislim da to nije ozbiljno."

Janjić: Radikalno

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da bi premijer Srbije Vojislav Koštunica morao što pre da saopšti javnosti o čemu je razgovarao sa Nikolićem. Nikolićevu izjavu Janjić je ocenio kao "jednako radikalnu" kao što je izjava britanskog diplomate Džona Sojersa, koji je rekao da je "nezavisnost Kosova jedna od glavnih opcija" u pregovorima.

"Nije dobro da se posle tog susreta ne čuje Koštunica, jer je ne samo domaćin tog sastanka, već i premijer. Postoji taj problem u Koštuničinim krugovima da beže bez razloga od javnosti", rekao je Janjić.

Janjić je rekao da bi Koštunica uskoro morao da razmisli o tome da SRS na neki način uključi u proces pregovora o budućem statusu Kosova, jer je, kako je kazao, vladina struktura za pregovore nerazvijena i Nikolić bi mogao da je "ojača". U suprotnom se može dogoditi da međunarodna zajednica njegove sastanke s Nikolićem doživljava kao pripremu plana za rušenje pregovora, ocenio je on.

On je ocenio da poruka o okupaciji koju je izneo Nikolić kratkoročno može da ima pozitivne efekte jer bi politički mogla da utiče na međunarodnu zajednicu u "smislu upozorenja" u pronalaženju rešenja za Kosovo, kao i da ona deluje ohrabrujuće za deo Srba na Kosovu. Ta poruka, međutim može se oceniti i kao rizičan potez jer se može shvatiti kao da Beograd, pre početka pregovora, "fokusira trajno rešenje" - nezavisnost Kosova i odbacuje ga. Dodao je i da članovi Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN najavu o proglašenju okupacije mogu da shvate "kao uvredu".

"Retorika iz devedesetih"

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i njegovi savetnici ni danas nisu želeli da obrazlože jučerašnji dogovor premijera i Tomislava Nikolića. Ipak, neki od Koštuničinih koalicionih partnera oštro su se ogradili od ovakvog dogovora radikala i DSS-a. Formulacija o okupaciji Kosova neke od članica vladajuće koalicije podsetila je na retoriku iz vremena režima Slobodana Miloševića i metodologije kojom je on pokušao da reši kosovski problem.

Funkcioner G17 plus Čedomir Antić izjavio je da ta stranka neće podržati eventualni predlog da se proglasi okupaciju i ocenio da je taj predlog Srpske radikalne stranke besmislen. Antić je kazao da su Kosovo i Metohija "pod okupacijom NATO-pakta već šest godina" i da tadašnji režim "nije dozvolio tu okupaciju - već je izgubio jedan rat, pa je do nje došlo". "Taj režim, u kom je Nikolić bio potpredsednik vlade, tvrdio je da je poraz nakon kog je usledila okupacija, u stvari pobeda", rekao je on za B92.

Prema njegovim rečima, zemlje koje danas čine snage Kfora su istorijski saveznici Srbije bez kojih ona 1912. godine ne bi bila u stanju da oslobodi Kosovo. "Nažalost, te zemlje su danas jedini garant da i preostale Srbe ne proteraju Albanci. Nesposobnost SRS-a tokom '90-ih, dok je bila na vlasti da vodi spoljnu politiku prema velikim silama je i dovela do te tragedije", rekao je funkcioner G17 plus.

Vlajko Senić iz SPO-a podseća da je Vladin stav sadržan u rezoluciji o Kosovu i da je jučerašnja izjava Nikolića pokušaj da se radikali pozicioniraju na domaćoj političkoj sceni onako kako su to radili u poslednjih 15 godina.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović je rekao da zabrinjava što vlada nije reagovala na tvrdnju funkcionera Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića o dogovoru da eventualna nezavisnost Kosova bude proglašena okupacijom: "Nikolić je poznat kao političar koji ne donosi mudre odluke, niti daje mudre izjave, ali je zabrinujavajuće da niko iz Vlade Srbije nije rekao ni reč o stavu prvaka Srpske radikalne stranke". 

Čak ni predsednik glavnog odbora SPS-a Ivica Dačić nije stao iz formulaciju 'okupacija'. Dačić kaže da bi eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova bilo neprihvatljivo i da bi takvo rešenje trebalo smatrati ništavnim.

Reakcije Srba sa Kosova

Nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je to kao kvazipatriotizam i kaže da ne treba praviti poteze koji podsećaju na politiku kakvu je prema Kosovu vodio Slobodan Milošević: "Mislim da nama dalje zaoštravanje odnosa sa međunarodnom zajednicom sigurno ne bi pomoglo. Iz tog razloga ne treba žuriti sa takvim stavovima, ali argumentovan stav i konstruktivna ponuda šta mi, kao Srbija, želimo sa Kosovom, ne bi bila naodmet."

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Milan Ivanović pozdravio je Nikolićevu izjavu. Milan Ivanović ocenio je, s druge strane, da je Nikolićeva izjava "upozorenje međunarodnim krugovima i međunarodnoj zajednici kojoj je jedina opcija ekstremna, a to je nezavisno Kosovo". On je rekao Beti i da očekuje da će "taj dogovor biti u potpunosti podržan u Srbiji".

NATO: Budite spremni na kompromis

Ministri odbrane NATO-a su na zasedanju u Taormini zauzeli zajednički stav da Beograd i Priština moraju biti spremni na kompromis, da bi se došlo do rešenja za status Kosova, prenela je portparol NATO Karmen Romero agenciji Beta.

Ministri su na samitu  istakli čvrstu rešenost da se održi operativna moć snaga Kfora tokom ove presudno važne godine za rešavanje ovog bitnog regionalnog pitanja i pregovora o statusu Kosova. Romero je istakla da je to važna poruka narodu Kosova kojoj se pozicaju sve zemlje Nato da održe obećenje dato na sastanku šefova diplomatija članovi alijanse u decembru 2006. da će zadržati istu snagu Kfora.

Uprkos Beogradu

Status Kosova mogao bi da bude nametnut uprkos primedbama Beograda, kaže Roj Staford, profesor bezbednosne politike na Nacionalnom vojnom koledžu u Vašiningtonu i stručnjak za region Balkana, za Glas Amerike. Prema njegovoj proceni, izjava britanskog diplomate da je Kontakt grupa već donela odluku o nezavisnosti Kosova je odraz razmišljanja koje je uslovljeno realnošću. Staford naglašava da ni Vašington ni Brisel zvanično nisu formulisali stav o budućem statusu Kosova.
Staford dodaje da nijedan političar u Srbiji koji želi da opstane ne može da ima fleksibilniji stav od najvećeg stepena autonomije. Roj Staford dodaje da za severni deo Kosova treba pronaći kreativno rešenje kao što je decentralizacija u skladu sa kojom bi oblast severno od Ibra imala specijalni status sličan onome koji ima Republika Srpska u okviru Bosne i Hercegovine, kao i specijalne odnose sa Srbijom. To je solucija koju bi kosovski Albanci teško prihvatili, samo uz insistiranje Vašingtona, zbog čega Amerika mora da ostane aktivno angažovana na pregovorima, smatra vašingtonski analitičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: