Borski vazduh obogaćen i niklom

Tim za praćenje zagađenja saopštio da se u vazduhu u Boru, pored velike količine sumpora i arsena, pojavio i nikl.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2006.

09:39

Default images

Koncentracija tog toksičnog metala bila je 10 puta veća od dozvoljene. Nadležni u topionici kažu da su njihovi koncentrati pod strogom kontrolom i da ne znaju odakle nikl u vazduhu, a građani smatraju da su prepušteni surovim oblacima dima.

Najnoviji izveštaji o aerozagađenju u Boru govore da su, sem sumpora i arsena, instrumenti registrovali i značajno povećanje nikla u vazduhu, što je element koji, prema rečima toksikologa Dragice Petelinkar, spada u grupu najopasnijih. "On je kao i svi drugi teški metali, s tim što je kancerogen i alergogen", kaže ona.

U topionici i rafinaciji Rudarsko-topioničarskog basena Bor kažu da prerađuju koncentrate koji su apsolutno pod kontrolom i da je pitanje da li se Nikl pojavio i tvrde da nije mogao da se pojavi.

Novica Milošević iz Instituta za bakar, član tima za praćenje aerozagađenja, kaže da je nikl nađen, a da poreklo nije poznato. "Ne znam ko može da zna poreklo. Veliki je posao uraditi kompletnu analizu s obzirom na to da se on retko javlja", kaže on.

Potpredsednik ekološke organizacije Ekoagenda Dragan Jankosić kaže da Bor počinje da liči na Mendeljejevljev periodni sistem elemenata. "Tto je žalosno i tragično", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: