I dalje bez reakcije vlasti

Vlast još ne odgovara na zahtev da udalji nedavno postavljenog načelnika Službe za ratne zločine MUP-a Slobodana Borisavljevića.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2006.

16:46

Default images

Naime, prošlo je osam dana od kada je B92 objavio saznanja ekipe emisije Insajder o tome da je prvi čovek službe za istraživanje ratnih zločina bio na važnim funkcijama u Miloševićevoj policiji i da je zbog toga imao saznanja o zločinima koje je ta policija počinila.

Nakon toga Fond za humanitarno pravo zatražio je od premijera Koštunice da Borisavljevića udalji iz MUP-a, a Tužilaštvu za ratne zločine je protiv Borisavljevića podneo krivičnu prijavu.

B92 saznaje, medjutim i nove detalje iz biografije čoveka koji je na čelu tima koji treba da istražuje ratne zločine. Slobodan Borisavljević je u vreme kada je vodjena istraga protiv “Škorpiona” zbog ubistva šestorice Muslimana kraj Trnova 1995. godine, bio je na čelu tima koji je vodio istragu, saznaje B92.

Prema ovlašćenjima šefa istražnog tima, Borisavljević je mogao u potpunosti da kontroliše istražni postupak protiv “Škorpiona” a sama optužnica je pokazala da se nije otišlo dalje od utvrdjivanja odgovornosti direktnih počinilaca, bez uplitanja u to ko je “Škorpione” kontrolisao, a ko ih je uputio na bosanski front te 1995. godine. Zbog toga je važno znati i podatak da je Borisavljević bio na čelu kabineta Radovana Stojičića Badže koji je bio poslovni partner, ali i pretpostavljeni upravo osnivaču Škorpiona Milanu Milanoviću Mrgudu.

Borisavljević je obavljao brojne funkcije, a ekipa Insajdera već je objavila da je bio i na čelu kabineta nekadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti, generala Vlastimira Đorđevića, danas haškog begunca, odbeglog još 2001. nakon što je obelodanjen "slučaj hladnjača".

Naime, prema svedočenju Dragana Karleuše u Haškom tribunalu, Slobodan Borisavljević bio je upoznat sa počinjenim zločinima, jer je prisustvovao sastanku na kome je njegov šef - Vlastimir Djordjević predočio upustva za takozvanu asanaciju terena koja je prethodno dobio od Slobodana Miloševića, Radomira Markovića i Vlajka Stojiljkovića. Bio je i u kabinetu Bratislave Bube Morine, a prema sopstvenom priznanju u vestima naše TV bio je i član JUL-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: