Donatori za hram Svetog Save

U zgradi Predsedništva Srbije sinoć je održana donatorska večera za izgradnju hrama Svetog Save na Vračaru.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2005.

09:11

Default images

Očekivan prihod od 324 miliona dinara namenjen je završetku unutrašnjih radova tog hrama. Blagosiljajući okupljene, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle rekao je da je došlo vreme da današnja generacija, u ozbiljnim vremenima, kao i preci, učini ono što treba, što može i što je čestito.

"I u doba dugotrajnog ropstva i u doba borbi za slobodu, naši preci su činili sve što je bilo moguće i što je bilo potrebno učiniti. I pomogao je Bog. Neka Gospod pomogne da mladi koji će doći iza nas budu u boljim prilikama, srećnijim. Bog blagoslovio svako istinsko dobro", rekao je patrijarh.

Predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama, predsednik Srbije Boris Tadić, rekao je da istorija izgradnje hrama Svetog Save umnogome liči na istoriju srpskog naroda i države Srbije. Tadić je podsetio na to da je premijer Srbije Zoran Đinđić pre pet godina s patrijarhom obnovio rad Društva za izgradnju hrama.  

"Ovde smo sa zajedničkom namerom da završimo hram što pre. Time ćemo otkloniti izvesne sistematske greške iz svoje prošlosti i otvoriti novu stranicu budućnosti. Dovršetak hrama Svetog Save iskazuje naše duhovne vrednosti i potrebu da Srbija ne bude nedovršena kuća, ali i potrebu za sasvim malim, ali u stvari važnim ciljevima, a jedan od njih je i da se neki studenti venčaju u hramu Svetog Save", kaže Tadić.

Predsednik Skupštine Društva za podizanje hrama Miodrag Babić rekao je da je priča o gradnji hrama svojvrstan hod po mukama i dodao da radovi na izgradnji hrama odmiču iz dana u dan. "Hram je jedno od najlepših ostvarenja u istoriji srpske umetnosti, koje postaje simbol toliko potrebnog nacionalnog i kulturnog jedinstva srpskog naroda", rekao je Babić.

Akademik Matija Bećković govorio je o važnosti Svetog Save za Srbiju.

Osim predstavnika 91 domaćeg preduzeća i banaka, ktitorskoj večeri prisustvale su i ličnosti iz kulturnog i sportskog života. Ktitorsku večeru je organizovalo Društvo za podizanje hrama Svetog Save, povodom 110. godišnjice osnivanja.

Pored novca koji izdvaja za završetak hrama, Vlada Srbije je najavila da će izdvojiti značajna sredstva za obnovu manastira Hilandara na Svetoj gori, oštećenog u prošlogodišnjem požaru. Milionsku svotu obnovi manastira obećao je premijer Srbije Vojislav Koštunica tokom jučerašnje posete Hilandaru.

Koštunica u Hilandaru

Manastir Hilandar je četvrti po ugledu od 20 svetogorskih manastira. Koštunica kaže da će Vlada nastaviti da daje po milion evra godišnje za njegovu obnovu i dodaje da je sa sagovornicima u Grčkoj razgovarao o dve teme, Kosovu i Hilandaru. "Danas, kada posećujem Hilandar i kada odajem pažnju i poštovanje i najsabornijem našem manastiru, ne mogu, a da još jednom ne mislim na Kosovo i da ponovim da je Srbija rešena da sačuva Kosovo i Metohiju i da je jasno da nema otimanja dela naše teritorije i podele Srbije", kaže Koštunica.

Zamenik igumana manastira, otac Metodije, predstavio je delegaciji plan za obnovu manastira i dodao kako očekuje dalju pomoć države. "Posle požara je bilo dosta pojedinaca koji su pomagali. Sada je to umanjeno, ali budžetska pomoć i dalj stiže, pa možemo da kažemo da smo sa te strane zadovoljni", kaže on.

Za obnovu manastira biće potrebno od pet i sedam godina, kaže arhitekta Mirko Kovačević, rukovodilac radova. Trenutno je na radovima angažovano četrdesetak radnika. Jedan od razloga za nešto sporiju obnovu jesu i različite želje bratstva manastira i službe za zaštitu Svete gore. Monasi žele betonsku konstrukciju, ali svetogorske vlasti to ne dozvoljavaju, insistirajući na tome da to bude originalna drvena konstrukcija. Obe strane se nadaju da će brzo naći rešenje, a pomoć je obećao i Koštunica.

Prošlogodišnji požar je bio treći veliki požar, posle onih u XVIII i krajem XIX veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: