"Dr Bosanac manipulisala brojem"

Odbrana na suđenju "vukovarskoj trojci" sugerisala je da je dr Vesna Bosanac u jesen 1991. godine manipulisala brojem ranjenika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2005.

20:00

Default images

Tadašnjim oficirima Prve gardijske brigade JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se po optužnici za streljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. godine.

Šljivančaninov branilac Novak Lukić je, tokom unakrsnog ispitivanja, predočio doktorki Vesni Bosanac više njenih izveštaja hrvatskim vlastima iz novembra 1991. godine u kojima se broj ranjenika u bolnici iz dana u dan povećavao i smanjivao za po više desetina.

"Kako to da ste za jedan dan otpustili 70 pacijenata", upitao je Lukić. Bosanac je odgovorila da je nastojala da što više lakših pacijenata iz bolnice razmesti po okolnim skloništima. "Niste upisivali kao bolesnike one koji to nisu bili? Niste manipulisali brojem ranjenika", nastavio je branilac, na šta je svedokinja uzvratila: "Ne, nisam manipulisala".

Ona je opovrgavala i da je 20. novembra ujutro, na dan evakuacije, sa lekarima beogradske VMA koji su došli sa Šljivančaninom dogovarala zajednički pregled svih ranjenika u bolnici, kao i da je nasamo razgovarala sa optuženim.

Pošto joj je Lukić predočio izjavu koju je dala oficirima JNA tokom boravka u zatvoru u Sremskoj Mitrovici u koji je odvedena 21. novembra 1991. godine, Bosanac je posredno potvrdila da su u bolnicu u Vukovaru tokom borbi za grad dolazili pripadnici Zbora narodne garde i da je jedan od njih ispitivao vojnika JNA koji je u njoj lečen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: