Bomba na jugu Srbije i "Crna senka"

Na jednom internet sajtu objavljeno je saopštenje grupe "Crna senka", koja preti vlastima Srbije, ali i Albancima.

Izvor: B92

Subota, 29.10.2005.

11:53

Default images

Ovo saopštenje grupe "Crna senka", koja navodno deluje u sastavu samozvane Albanske nacionalne armije, objavljeno je u petak uveče oko 23 časa. Oko jedan sat iza ponoći na punkt multietničke policije u selu Veliki Trnovac kod Bujanovca bačena je eksplozivna naprava.

U pet tačaka saopštenja "Crne senke", kaže se da ova jedinica ne priznaje pregovore između Beograda i Prištine ako jug Srbije, tj. kako se kaže u saopštenju "Istočno Kosovo", ostane po strani pregovora.

Jedinica Crna ruka "po prvi i poslednji put" poziva albanske lidere da upotrebljavaju izraz "Istočno Kosovo" umesto "Preševska dolina" i da ostave iza sebe svoje lične interese. Od albanskih se lidera takođe traži da od "okupatorskih srpskih vlasti traže hitno i neodložno oslobadjanje iz zatvora svih pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca", dok se od međunarodne zajednice traži da ne ponovi "greške" koje su dovele do rata na Kosovu u periodu 1997-1999, "kao i rata u Istočnom Kosovu od 2000 do 2001. godine".

Albancima policajcima se upućuje upozorenje da će odgovarati pred narodom ukoliko deluju u interesu Srbije.

Srpske se vlasti pozivaju da povuku trupe vojske i policije sa juga Srbije. Na kraju se dodaje zahtev spskim vlastima da "sklone svoje ruke sa Kosova, koje ćemo svi mi braniti krvlju".

Bomba na policiju

U saopštenju se navodi se da je "nepoznati napadač prišao do ogradnog zida kuće koja je u neposrednoj blizini objekta policije i sa udaljenosti od oko trideset metara bacio ručnu bombu koja je eksplodirala na oko dva metra ispred objeta policije".Policija navodi da su geleri probili limenu konstrukciju kontejnera, slomili zastakljenu površinu na objektu i oštetili službeno vozilo koje se nalazilo ispred kontejnera. Istraga je u toku.

Za sada nepoznati napadač bacio je bombu kašikaru kineske proizvodnje neposredno pred kontejner-kućicu u kojoj su bila dva policajca. U napadu nije bilo povređenih, a na kontejneru i jednom vozilu je napravljena materijalna šteta. Incident se dogodio u centru sela Veliki Trnovac, pored fudbalskog stadiona. Noćašnji napad je trinaesti incident u ovom selu od uspostavljanja mira na jugu Srbije, maja 2001. i dvanaesti napad od tada.

Šef koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić kaže da je incident u Velikom Trnovcu direktno povezan sa situacijom na Kosovu. On smatra da su mogući novi incidenti, kako se bliži trenutak rešavanja statusa Kosova. Ljajić kaže da poslednji incident treba da posluži da se skrene pažnja na situaciju na jugu Srbije, kako bi se problem tog dela Srbije rešavao u paketu sa pregovorima oko budućeg statusa Kosova, ali da se tako nešto neće dogoditi: "Problem Kosova će se rešavati na jedan način a problem juga Srbije će se rešavati kroz proces demokratizacije u Srbiji, kroz proces decentralizacije i kroz integraciju albanske zajednice u politički i društveni državni sistem zemlje. Mi moramo na tom polju da učinimo puno više. Neprihvatljivo je da među sedam sudija u opštinskom sudu u Bujanovcu nemamo nijednog albanca, neprihvatljivo je da od četrdesetak zaposlenih u sudskoj administraciji imamo svega pet albanaca. I to je deo jednog ukupnog dužeg političkog procesa u koji mi moramo efiakasnije da uđemo. To se odnosi i na uključivanje lokalnih Albanaca u policijsku službu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: