Bačena bomba na kuću Jožefa Kase

Jutros oko 4 sata, bačena ručna bomba na travnatu površinu između puta i trotoara ispred kuće lidera Saveza vojvođanskih Mađara.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 30.08.2005.

10:07

Default images

Kako javlja dopisnik B92, na kući Jožef Kase vide se oštećenja, ali povređenih nema. Prema rečima nekih komšija, Kasa sa porodicom najverovatnije nije bio u kući.Saopštenjima MUP-a i Okružnog suda potvrđeno je da je u blizini kuće lidera Saveza vojvođanskih Mađara Jožefa Kase jutros eksplodirala bomba "kašikara".

Subotički MUP je saopštio da je uviđajem utvrđeno da su od detonacije oštećeni prozori i fasade na Kasinoj i susednoj kući.

Okružni sud u Subotici saopštio je da je utvrđeno da se na metar i po od uličnog zida nalazi krater 40x40 centimetara, koji je dubok oko 15 centimetara, kao i da je bomba pala na zelenu površinu.

Predsednik opštine Subotica Geza Kučera, osudio je taj događaj i istakao da istražni organi moraju brzo reagovati: "Očekujem od organa policije da slučaj u što kraćem roku ispitaju i da o pravoj istini što pre obaveste javnost i da preduzmu sve mere koje su nužne da bi se jedan miran grad, kao što je Subotica, zaštitio od sličnih napada i akcija."

Sam Kasa nije želeo da komentariše ovaj događaj, javlja dopisnik B92 iz Subotice Larisa Inić.

Jočić razgovarao s Kasom

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić je danas u Subotici razgovarao s liderom Saveza vojvodjanskih Madjara Jožefom Kasom. Razgovor je vodjen iza zatvorenih vrata, a Jočić je posle razgovora osudio dogadjaj i rekao da MUP preduzima sve mere da otkrije počinioce. On još jednom osudio naročito sve pokušaje da se nemir unese u sredine mešovitog nacionalnog sastava.

Osude napada

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je bombaški napad na kuću Jožefa Kase kao napad i na državu Srbiju, i zbog toga će država u "najkraćem roku preduzeti sve mere kako bi bio priveden pravdi i kažnjen onaj ko se usudio na taj bezumni čin".

"Vlada Srbije će omogućiti punu bezbednost i sigurnost svim građanima Srbije i energično će sprečiti svaki napad na pripadnike nacionalnih manjina", naveo je Koštunica, a prenosi FoNet.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je dužnost svih organa vlasti da zaštite manjine u Srbiji. "U Vojvodini su manjina oni koji mrze manjine i naša je obaveza da toj manjini ne dozvolimo da bude glasnija i jača i da narušava ono što u kontinuitetu gradimo, a to je zdrava, bogata i mirna Vojvodina", prenosi Beta Pajtićevu pisanu izjavu.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je novinarima u skupštini rekao da SRS osuđuje takvo varvarstvo i očekuje istragu i rezultate u kratkom roku, jer je to u interesu svih građana. Izrazivši nadu da je napad "delo nekog bezumnika" i da nije bio organizovan, Vučić je istakao da radikali osuđuju svako fizičko nasilje, bez obzira što je Kasa njihov politički protivnik.

Demokratska stranka Srbije najoštrije je osudila bombaški napad na kuću lidera Saveza vojvodjanskih Madjara Jožefa Kase, ocenjujući ga kao "bezuman i zločinački akt". "Oni koji se usude da brutalno atakuju na zakonitost, gradjanska prava i slobode moraju se naći pred sudom i naša država će znati da se od takvih zločinaca odbrani. Svaki napad na pripadnike nacionalnih manjina mora se sprečiti, a pogotovu se moraju sprečiti napadi na živote ljudi", navela je DSS u saopštenju.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od policije hitnu i efikasnu akciju kako bi se uhapsio napadač i utvrdio motiv, i time predupredile "sve dezinformacije koje bi dodatno uznemiravale javnost".

Socijaldemokratska unija podseća da je ovaj napad usledio neoisredno nakon što je Kasa sa govornice Skupštine Srbije optužen za kriminal i razbijanje jedinstva Srbije. "Nema tu nikakve misterije, u Srbiji postoje stranke i pojedinci koji, samo u haosu i izazivanju medunacionalnih sukoba, vide svoju šansu da dodu na vlast. Mržnja prema Jožefu Kasi je i posledica činjenice da je bio potpredsednik Ðindićeve Vlade, koja se energično obračunala sa Miloševićevim nasleđem. Polako ćemo videti sve rezultate obnove toga nasleđa", saopštava SDU.

Eksplozija bombe u Novom Sadu

Nepoznata osoba aktivirala je u ranim jutarnjim časovima ručnu bombu u Ulici Đorđa Jovanovića u Novom Sadu, saopštila je novosadska policija.

Najveći krater uočen je ispod vozila "Škoda felicija" beogradskih registarskih tablica, a oštećeno je i osam vozila koja su se nalazila u neposrednoj blizini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: