"SCG mora da reši ključna pitanja"

Evropska komisija poslala je Srbiji, Crnoj Gori i njihovoj zajednici preporuke pred najavljen početak pregovora sa EU.

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2005.

14:50

Default images

Evropska komisija je "ohrabrila" Srbiju, Crnu Goru i državnu zajednicu da se u naporima za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji usredsrede na ključna pitanja i iskažu političku volju, jer je to nužno da bi ti pregovori bili "glatki i brzi".

Kako agencija Beta saznaje u evropskim izvorima u Briselu, Komisija EU je u nedavnoj poruci vladi SCG pokazala zadovoljstvo zbog toga što su državna zajednica i vlade u Beogradu i Podgorici utvrdile mehanizme za predstojeće pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Pozdravljena je i činjenica da je srpski parlament pokrenuo inicijativu, a parlamenti SCG i Crne Gore već usvojiili rezoluciju o ulasku u članstvo Evropske unije.

Posebno je stavljeno do znanja da se očekuje postizanje potpune saradnje SCG s Haškim sudom, jer u Studiji o izvodljivosti stoji jasan stav da je to preduslov za napredak u raznim etapama procesa pridruživanja, pre i tokom pregovora o sporazumu s EU.

Diplomatski izvori u Briselu su preneli da je Komisija, s tim u vezi, upozorila da, otkako je usvojena povoljna Studija o izvodljivosti, nije bilo novih transfera optuženih za ratne zločine Haškom sudu. Komisija naglašava značaj preduzimanja koraka da se odgovorni za ratne zločine predaju u nadležnost međunarodne pravde.

Iz Evropske komisije je vladi SCG upućena poruka i obrazloženje očekivanja EU da se sasvim razluče nadležnosti državne zajednice i država-članica o više bitnih sektora i do kraja sprovedu reforme.

Pozdravljene su promene u Ustavnoj povelji SCG i ukazano na to da se u Studiji o izvodljivosti podvlači neophodnost da se izmene ustava država članica sprovedu "neometano i u skladu sa evropskim standardima". Jer je to ključno za učvršćenje demokratije i vladavine zakona, kao i za obezbeđivanje zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Vlastima u Beogradu je stavljeno do znanja da se reforma armije i sistema odbrane mora odlučno nastaviti, tako što će biti jačan demokratski nadzor, usvojena vojna doktrina i obezbeđeno stabilno finansiranje ključno važnih vojnih reformi, u koje demokratske institucije i javnost moraju imati jasan uvid.

Prema evropskim diplomatskim izvorima, Evropska komisija je ocenila da nije bilo opipljivog napretka u administrativnoj reformi u ravni državne zajednice. Komisija je takođe ukazala i da bi bilo vrlo uputno da Srbija, uz konsultacije s civilnim društvom, usvoji zakone o ombudsmanu i udruženjima. Rečeno je i da Crna Gora treba da usvoji zakon o slobodnom pristupu informacijama, kao i da crnogorski zakon o manjinama bude usaglašen s evropskim standardima.

Đurović: Za Crnu Goru klauzula

S druge strane, crnogorski ministar za evropske integracije Gordana Đurović izjavila je da se pre početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji mora uneti klauzula koja predviđa da Crna Gora, u slučaju dobijanja nezavisnosti, taj proces nastavlja nezavisno od Srbija.

Đurović je u izjavi Radioteleviziji Crne Gore navela će obe republike, poštujući Ustavnu povelju, u pregovore ući zajedno, ali da se posle 4. februara, kada ističe rok iz Ustavne povelje kada se može organizovati referendum, "mnoge stvari mogu promijeniti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

13 h

Podeli: