Kako do finala bez novca

Sedamnaest studenata Elektrotehničkog fakulteta ušlo je u finale najvećeg svetskog takmičenja mladih elektrotehničara.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2005.

08:39

Default images

Problem je u tome što se takmičenje održava u Čikagu, a oni nemaju novac za avionske karte. Smeštaj su im obezbedili Srbi u dijaspori.

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu do finala su stigli zahvaljujući malom motoru. Tom projektu prethodile su skoro dve godine zajedničkog rada. Miloš Rakić, jedan od studenata koji je radio na projektu, kaže da je napočetku poboljšan jedan motor za opštu upotrebu, koji se može koristiti i u veš-mašinama, frižiderima i mnogim drugim aparatima, a štedi električnu energiju. "Mnogi od nas nisu nikada bili u inostranstvu, sada je idealna prilika da na osnovu svog rada odemo nekud", kaže on.

Milion dinara za put

Koordinator projekta Igor Stamenković kaže da je ekipa iz Srbije uspela da uđe u finale kao jedini vanamerički tim. "U finalu su i dva fakulteta iz SAD i stvarno s nestrpljenjem očekujemo sve mogućnosti za predstavljanje", kaže on.

Povratna avionska karta košta 70.000 dinara, a pošto je u ekipi njih 17, potrebno im je više od milion dinara. Do sada su uspeli da sakupe oko 350.000, dovoljno za njih četvoro. Ako osvoje prvo mesto, studenti će dobiti 25.000 dolara, ali za njih je bitnija referenca koju će svi imati u biografijama.

Pomoć

Do sada, projekat su pomogli Ambasada SAD, agencija USAID, Elektroprivreda Srbije, JP Đerdap, JP termoelektrane Nikola Tesla i ministarstva Srbije za dijasporu i za energetiku.

Zainteresovani pojedinci i preduzeća projekat mogu pomoći uplatama na žiro-račun 840-1438666-48 s naznakom "za projekat IEEE".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: