Kampanja protiv novinara

Posle emisije Insajder tabloidi Srpski nacional i Kurir krenuli su u kampanju protiv novinarke Televizije B92, Brankice Stanković.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2005.

17:39

Default images

Podsetimo, emisija Insajdera od 4. jula ove godine bavila se ispitivanjem matrice kojom se u medijima uništava neka javna ličnost i priprema njen linč. Svedoci smo da se ista takva matrica poslednjih dana primenjuje i na Brankicu Stanković, i to uz upotrebu najprimitivnih metoda.

Potpredsednica NUNS-a, Tamara Skrozza, kaže da je ovo što objavljuju tabloidi u poslednjih nekoliko dana, "definitivno dno srpskih medija".

"Indikativan je tajming čitave ove kampanje. Naime, sve ovo se događa posle emisije u kojoj Brankica Stanković dovodi u vezu srpske tabloide i srpski kriminal. Može se očekivati i da će se ta vrsta hajke nastaviti, jer domaći tabloidi imaju praksu da kad se nekog dohvate, tu osobu vuku po novinama sve dok im to sopstvena mašta dozvoljava. Zbog svega toga, volela bih da vidim da ovde bar jedan tabloid zaista plati kaznu zbog klevete i uvrede, jer na taj način bismo uspeli konačno da otkrijemo ko stoji i za tih izdanja i ko ih finansira", kaže Skrozza.

Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije za Jugoistočnu Evropu, SEEMO, kaže da ga ova hajka na Brankicu Stanković podseća na neke političke kampanje u kojima su mediji bili instrumenti određenih političkih struktura: "Ovo što se konkretno u ovom slučaju dešava, znači način pisanja pomenutih medija, ni u čemu se ne razlikuje od onog govora mržnje u medijima po jednoj drugoj osnovi. Ovo je, da kažem, jedan oblik političke ili neke druge hajke protiv jednog novinara i to naravno ne valja i to ne sme da se događa."

RTV B92 će podneti krivičnu tužbu protiv Srpskog nacionala, a Čedomir Jovanović, čije se ime takođe koristilo u toku ove kampanje, najavio je podizanje tužbe protiv nekoliko listova koji su u tome učestvovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: