Čedomir Jovanović u Insajderu

Bivši potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović u ponedeljak pre podne pojaviće se kao svedok u procesu za ubistvo Đidnđića.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2005.

16:11

Default images

U ekskluzivnom intervjuu za B92 koji će biti emitovan u ponedeljak uveče u emisiji "Insajder" u 21.00, Jovanović prvi put govori o svojoj ulozi u događajima koji su obeležili period pre i posle ubistva premijera Srbije. Jovanović je do sada odbijao razgovor za Insajder uz obrazlozenje da sve informacije koje poseduje mora prvo da čuje sud.

Prema Jovanovićevoj tvrdnji Srbijom vlada zločinačko udruženje koje za cilj ima da završi ono što je započeto 12. marta: "Čudimo se da li je moguće da je crkva u tome učestvovala: pa falsifikovali su patrijarhovu uskršnju poslanicu u aprilu 2003. godine, dopisali su i osudili reformatore koji bi da reformišu Srbiju mesec dana posle 12. marta".

Na pitanje novinara ko je šta falsifikovao, Jovanović kaže:

"Pa u tome je problem što cemo morati da sačekamo još pet godina da bi ljudi mogli tako nešto da razumeju, pa pukovnik Amfiohije Radović na primer, on, Filaret koji me zove telefonom i buni se što mu je policija uzela džip. Ja pozovem Dušana Mihajlovića i pitam ga, kažem: zvao me Filaret. On kaže: nemam pojma sad ću da proverim. Posle pola sata stiže mi pisani dokument da je oduzeto vozilo zato što je ukradeno, a meni se Filaret obrati onako hrišćaniskim rečnikom, ja ga pozovem, pa mu kažem: ej, izvini, vozio si ukradeni auto, on kaže: pa ne, to je ukradeno u vašem svetu sad kad je dato nama to je blagosloveno. Sedi pod freskom Belog anđela i vozi se u lopovskom džipu".

B92: Kakve to veze ima sa ubistvom Zorana Đinđića?

"Kako nema veze sa ubistvom? Da li je stvorena neka atmosfera u kojoj je bilo logično pomisliti da je moguće ubiti predsednika vlade, pa ne ubija se predsednik vlade tek tako, pobogu. Nas je Amfilohije prokleo 29. juna 2001. godine, prokleo. Izašao, održao konferenciju i rekao Bog vas kleo pogani izrodi".

"Gašo, prekrsti se"

Ćedomir Jovanović iznosi i podatak da je vlada Zorana Đinđica odlučila da uvede veronauku u školu, da bi Crkva prećutala isporuku Slobodana Miloševića Hagu".

Jovanvović: "Jeste. Uveli smo veronauku 29. juna u 7 ili 8 ujutru ja sam bio u Patrijaršiji razgovarao sa patrijarhom, postojala je ideja da se kod patrijarha pojave i Zoran i Kostunica i na taj način da se spusti lopta nakon jedne burne noći koja je usledila posle naše odluke da pošaljemo Miloševića u Hag . Koštunici nije palo ni na pamet da dođe, ali smo u tom razgovoru otprilike napravili dogovor koji je nas obavezivao da uvedemo veronauku, a njih da kao crkva prećute to što se desilo".

B92: Da prećute to što je Milošević isporučen?

Jovanović: "Jeste, da, da prećute to što se desilo. Da li je to politika - jeste. I ranije su postojale inicijative za uvođenje veronauke, sećam se Gaša Knežević kog smo pozvali u vladu, sreli smo se u hodniku u trenutku kada je Zoran već izlazio sa predstavnicima crkve, mislim da je bio nadbiskup, Gaša čovek nije znao šta se dešava, ja sam mu rekao: Gašo prekrsti se i počni, uvodimo veronauku. Ja mislim da je to u tom trenutku bilo nužno. Mi nismo uveli veronauku i izbacili kompjuter i Darvina iz škole".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: