Sa zločinom povezano 28.000 ljudi

Član Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici 1995, Smail Čekić, kaže da se sa tim zločinom može povezati 28.000 ljudi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.04.2005.

15:21

Default images

Čekić je za sarajevsko "Oslobođenje" potvrdio da se sa zločinima u Srebrenici može povezati toliko osoba, demantujući izjave nekih zvaničnika u BiH koji tvrde da u tim zločinima nije učestvovalo toliko osoba. "Radna grupa nije utvrđivala ko je koljač, ko kuvar, stražar, ko lekar, a ko je samo posmatrao. Ali, kada se sabere broj svih ljudi, to je oko 28 hiljada osoba", izjavio je Čekić.

"U tih 28 hiljada su pripadnici komandi, jedinica i ustanova koje su učestvovale u srebreničkim događajima. To je ukupan broj pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske, jedinica koje su delimično ili u potpunosti učestvovale u tim događajima", kaže Čekić.

On je podvukao da tačne podatke o broju umešanih u zločine počinjene u Srebrenici znaju Kancelarija visokog predstavnika u BiH i Tužilaštvo BiH, koji su dobili izveštaj.

Još bez ocene Tužilaštva i visokog predstavnika

Portparol Kancelarije visokog predstavnika Oleg Milišić nije želeo da govori o tom izveštaju, navodeći da je "veoma kompleksan i obiman, kao i da će biti potrebne sedmice da ga Kancelarija pregleda".

Tužilaštvo BiH dobilo je izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u leto 1995. godine, potvrdila je portparol Tužilaštva BiH Edita Pejović.

Pejovićeva je rekla za Betu da je Tužilaštvu BiH dostavljen izuzetno obiman materijal i da se još ne može govoriti o broju osoba koje se u izveštaju spominju kao eventualni učesnici zločina u Srebrenici. "Tužilaštvo BiH jeste primilo izveštaj i on je u procesu analize. Izveštaj je dodeljen timu koji se nalazi pri Tužilaštvu BiH, a koji se bavi ratnim zločinima u severoistočnoj Bosni", rekla je ona.

Ona nije želela da komentariše tvrdnju člana Komisije Smaila Čekića da je sa zločinima u Srebrenici povezano oko 28 hiljada osoba. Pejovićeva je dodala da će tužilački tim, kada prouči materijal, odlučiti da li protiv nekih osoba postoji osnovana sumnja za pokretanje dalje istrage.

Predsedavajući Radne grupe za sprovođenje zaključaka iz izveštaja Komisije za Srebrenicu Jovan Spajić juče je negirao Čekićeve tvrdnje.

"Šokiralo me kada sam čuo da se pominje 28 hiljada imena. U Konačnom izveštaju koji je Radna grupa dostavila Vladi RS niti u jednom delu se ne pominje ovaj podatak. Jedino što mogu potvrditi je da su na spisku 892 osobe koje su zaposlene u institucijama RS i BiH", objasnio je Spajić.

Prethodno je Vlada Republike Srpske usvojila izveštaj Radne grupe za sprovođenje zaključaka iz konačnog izveštaja Komisije za Srebrenicu. Izveštaj Komisije za Srebrenicu identifikovao je 892 osobe koje su i dalje zaposlene u opštinskim, entitetskim i državnim institucijama, a koje su imale veze sa tragedijom u Srebrenici.

Osmanović: Vlasti RS kriju izveštaj o Srebrenici

Potpredsednik Republike Srpske Adil Osmanović optužio je rukovodstvo Republike Srpske da od druga dva konstitutivna narodna, Bošnjaka i Hrvata, krije izveštaj o Srebrenici.

Osmanović je zato "u ime svih bošnjačkih i hrvatskih zvaničnika Republike Srpske" uputio dopis visokom predstavniku za BiH Pediju Ešdaunu. On je u pismu napisao da se nada da će Ešdaun reagovati i proveriti zašto predstavnici druga dva konstitutivna naroda ne smeju da znaju sadržaj izveštaja.

"Apsurdno je da je samo vrh Srpske demokratske stranke upoznat s izveštajem. Dakle, ista ona stranka koja je osmišljavala zločin i koja je najodgovornija za genocid u Srebrenici. Zaista je simptomatično što niko od nas nije imao priliku da vidi izveštaj", navodi Osmanović u pismu.

On smatra da deset godina nakon masakra u Srebrenici, ne postoji razlog zbog koga bi neko sebi uzeo za pravo da skriva spisak u kome su navedeni egzekutori, naredbodavci i svi oni koji su direktno ili indirektno bili uključeni u zločine.

Osmanović je i od premijera Pere Bukejlovića zatražio da mu dostavi izveštaj o događajima u i oko Srebrenice u leto 1995. godine kada je ubijeno nekoliko hiljada Muslimana. "Od premijera Bukejlovića tražim taj izveštaj, jer ako je bio na razmatranju u Vladi RS, radi se o transparentnom dokumentu. Ukoliko mi ga ne dostavi u razumnom roku, to znači da taj izveštaj uopšte nije bio na Vladi i da sa njim nije upoznata većina ministara", rekao je Osmanović i dodao da se u RS oseća kao posmatrač, a ne kao potpredsednik tog entiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: