Pokrenuta denacionalizacija

Pitanje oduzimanja imovine posle Drugog svetskog rata počelo je polako da se rešava.

Izvor: B92

Petak, 25.02.2005.

09:17

Default images

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine. Predlogom zakona 30. jun 2006. godine definisan je kao rok do koga će građani moći da prijave nacionalizovanu imovinu. Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da se zakonom o evidenciji želi utvrditi kolika je vrednost te imovine, kako bi se kasnije vlasnici obeštetili.

Međutim, predsednik Lige za zaštitu privatne svojine, Slavenko Grgurević, kaže za B92 da ovim predlogom zakona Vlada Srbije i dalje izbegava da se suoči sa krupnim problemom povraćaja oduzete imovine, koji je direktno povezan sa ozbiljnim stranim investicijama.

"Praktično su izbegli suočavanje sa najkrupnijim i najdelikatnijim problemom srpske tranzicije, a to je pitanje privatne svojine i legitimne privatizacije. To je samo odlaganje i izbegavanje ulaženja u bit problema. Ni u Češkoj, ni u Poljskoj, ni u Mađarskoj i Rumuniji, nije donet zakon o evidenciji, nego o restituciji, u okviru koga je bio rok od 12, odnosno 24 meseca da se prijavi imovina", rekao je Grgurević.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Milan Parivodić, kaže da će predložiti i donošenje zakona kojim će biti zabranjena prodaja nacionalizovane imovine. On predlaže da se u Srbiji primeni rumunski model denacionalizacije, jer država nema dovoljno novca za potpuni povraćaj oduzetog: "Neko je mogao da bude rentijer i da ima 100 stanova. Po rumunskom modelu, maksimum je bio vraćanje pet stanova u naturi. Treba da se odredi neki maksimum i na taj način se država ne preoptereti, ali, ako ne puna kompenzacija, makar se da delimična kompenzacija, koja ima neku prirodu satisfakcije i vraćanja poverenja u državu.“  

Prema rečima Slavenka Grgurevića, projekat vraćanja oduzete imovine u Srbiji nije tako veliki finansijski problem: "Prema našim saznanjima, projekat restitucije iznosi između šest i deset milijardi evra. To nije takav problem. Vlada je očigledno prihvatila zakon o evidenciji da bi, u stvari, videla jer je prepadnuta, uplašena projektom ili problemom restitucije. Mi smo, ne jedanput, pominjali da se 'naturalnom' restitucijom štedi budžet i upravo se sredstva namenjuju za druge stvari, socijalne probleme."

Ministar Dinkić kaže da će Zakon o denacionalizaciji biti usvojen po završetku evidencije oduzete imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: