Ograničenja civilnog služenja

Novom uredbom o civilnom služenju vojnog roka ukinuta je mogućnost da se obaveza ispuni u institucijama kulture.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2005.

16:58

Default images

Načelnik uprave za obaveze odbrane, pukovnik Petar Radojčić, izjavio je da nova Uredba o vojnoj obavezi ni na koji način ne ugrožava priznavanje prava na prigovor savesti. Radojčić je, takođe, rekao i da je dosadašnja uredba imala dosta nedostataka i "previše se komforno shvatala":

"Intencija je da se vojnici koji su na služenju vojnog roka u civilnoj službi, prevashodno bave humanitarnim, a i svakim drugim društveno-korisnim poslom", kaže on.

Gordana David iz Narodnog muzeja, gde se na civilnom služenju vojnog roka nalazi oko 50 mladića, kaže da je iznenađena ukidanjem civilnog služenja vojne obaveze u ustanovama kulture: "Niti nas je ko konsultovao niti mislim da ima posebnih razloga da se to uradi. Mi smo imali tokom prošle godine i vojnu inspekciju, koja je bila jako zadovoljna kako je to regulisano".

Inače, ima dosta primera koji govore da su ustanove imale koristi od mladića na civilnom služenju, pre svega uštede novca. Takođe, ima primera da su mladići, prema njihovoj tvrdnji, neosnovano odbijeni za civilno služenje i pre promene Uredbe.
Cvet, a ne šlem - logo Evropskog biroa za prigovor savesti
Predsednik Evropskog biroa za prigovor savesti Petar Milićević kaže za B92 da su dodatna objašnjenja Ministarstva o Uredbi nepotrebna, jer je ona već doneta bez prethodno organizovane stručne rasprave: "Oni su svoju uredbu objasnili na stručnoj raspravi koja je napravljena posle donošenja uredbe. Stavovi su vrlo diskutabilni, problemi koji su nađeni u civilnoj službi, koji su preuveličani i na koje smo mi ukazivali pre šest meseci, jesu iskorišćeni da bi se napravila ovakva uredba i da bi se od jednog problema napravilo deset novih".

Milićević je ocenio i da je “najproblematičnije" u Uredbi to što regruti koji žele civilno da služe ne mogu da se žale Ministarstvu, već drugostepenoj vojnoj komisiji": "Sve komisije koje odobravaju civilnu službu jesu sada pri vojnim odsecima, žalbene komisije su pri oblasnim komandama, kontrolu vrše komande vojnog okruga, Generalštab je nadležan da odlučuje koja će institucija doći na spisak, koja neće, karakter civilne službe se približava prinudnom, zato što je ukinuto pravo da se posao u civilnoj službi usklađuje sa obrazovanjem, nego je uveden čudan standard drušveno-humanitarnog rada". Oko pet hiljada mladića čekalo je na civilno odsluženje roka jer su postojeća mesta popunjena, a Vojska ne proširuje broj institucija, već izbacuje ustanove kulture.

Inače, nova Uredba o služenju vojne obaveze primenjuje se od 5. februara. Služenje vojske u Srbiji i Crnoj Gori bez oružja omogućeno je od 1993. godine, a civilno služenje od decembra 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: