Primirje na Bliskom istoku

Posle višedecenijskog sukoba, Izrael i predstavnici palestinske samouprave potpisali su primirje.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2005.

09:58

Default images

Premijer Izraela Ariel Šaron i palestinski predsednik Mahmud Abas u utorak su proglasili obustavu sukoba i svakog nasilja. Abas je, posle sastanka sa Šaronom, rekao da je reč o novom početku za Izraelce i Palestince i da se nada napretku međusobnih odnosa. Šaron kaže da se nada skorom formiranju palestinske države.

"Dogovorili smo se sa premijerom Arijelom Šaronom da prekinemo sva nasilja protiv Izraelaca i Palestinaca gde god da su", rekao je Abas.

Šaron je rekao da "prvi put posle dugo vremena postoji nada u regionu za bolju budućnost". "Danas, na sastanku sa predsedavajućim Abasom, dogovorili smo se sa svim Palestincima da se prekine nasilje protiv svih Izraelaca svuda i, u isto vreme, Izrael će prekinuti svoje vojne akcije protiv svih Palestinaca svuda", rekao je Šaron. On je rekao kako se nada da će palestinska država uskoro biti formirana i najavio oslobađanje na stotine palestinskih zatvorenika.

Tokom samita, Šaron je pozvao Abasa da ga poseti na njegovom ranču u južnom Izraelu, što je Abas prihvatio, rekao je visoki zvaničnik u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova Gideon Meir.

Šaron je rekao i da bi voleo da sledeći sastanak dvojice lidera bude u Ramali, rekao je savetnik izraelskog premijra Ranan Gisin.

Abas i Šaron nisu potpisali formalan sporazum o prekidu vatre i Izrael je naglasio da će sarađivati isključivo sa Abasom, a ne sa pobunjenicima odgovornim za napade.

SAD ponovo preuzele vodeću ulogu

Da li æe prihvatiti primirje? Islamski ekstremisti u Gazi
Susret u egipatskom letovalištu prvi je izraelsko-palestinski susret na visokom nivou od početka druge Intifade, oružanog ustanka Palestinaca, pre četiri godine i prvi sastanak Abasa u svojstvu predsednika palestinske samouprave, od izbora njega kao naslednika Jasera Arafata. Oko 3.350 Palestinaca i 970 Izraelaca ubijeno je od početka druge palestinske Indifade u septembru 2000. godine.

Rozita Levi iz Instituta za međunarodnu politiku slaže sa ocenama stručnjaka da bi to primirje, za razliku od svih prethodnih, moglo da bude trajnije, jer je palestinski predsednik Mahmud Abas uspeo da stavi pod kontrolu militantne grupe "Hamas" i "Džihad". "Put neće biti lak, za to je potrebna potpuna eliminacija trupa. Drugo, neophodno je da i Izrael načini neke ustupke, da povuče vojsku sa Zapadne obale, da pusti zatvorenike. Pošto je Abas dobio 65 odsto na izborima posle Arafatove smrti, mogućnost da onemogući rad militantnih trupa je velika", kaže ona.

U prilog tome da primirje obećava više od prethodnih, Rozita Levi ističe i činjenicu da su SAD ponovo preuzele vodeću ulogu u pregovorima i da su obećale veliku finansijsku pomoć za obnovu palestinskih područja. 

Sa Mahmudom Abasom je u ponedeljak razgovarala državni sekretar SAD Kondoliza Rajs. Ona je ocenila da prilika koju je dobio Bliski istok predstavlja "najveću šansu za mir" i da se međunarodnoj zajednici neće tako skoro ponovo ukazati takva šansa. "To je najveća šansa za mir koja nam se, bojim se, neće godinama ukazati i zato moramo da učinimo sve kako bi Izraelci i Palestinci iskoristili", izjavila je Rajs, koja boravi u poseti Parizu.

Za specijalnog predstavnika Rajsove u mirovnim pregovorima postavljen je general Vord. "Vord neće biti mirovni posrednik koji trči od jedne do druge strane i prenosi želje, već će aktivno učestvovati. On je poznat kao specijalista za obučavanje specijalnih jedinica. Prema tome, njegov će zadatak biti da nadzire restrukturiranje palestinskih bezbednosnih jedinica, što znači i eliminaciju 'Hamasa' i 'Al Akse', svih tih terorističkih grupa", objašnjava Rozita Levi.

Rozita Levi je ukazala i na veliki značaj činjenice da Kondoliza Rajs u ponedeljak nije obišla grob Jasera Arafata, što je ukazuje na definitivan prekid s njegovom politikom.

Ostale reakcije pozitivne

"Moskva računa na to da će sporazum postignut u Šarm-el-Šeiku biti strogo poštovan sa obe strane", izjavio je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Jakovenko. "Glavna tačka sporazuma je deklaracija o obostranom prekidu svih oblika nasilja od strane Izraelaca i Palestinaca", rekao je Jakovenko dodajući da je "Rusija, zajedno sa ostalim zemljama Kvarteta spremna da pruži svu neophodnu pomoć i jednoj i drugoj strani".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana "čestitao" je Arijelu Šaronu i Mahmudu Abasu "ohrabrujući ih da nastave dijalog kako bi ostvarili san o miru, koji j želja tolikih ljudi" na Bliskom istoku.

Nemački kancelar Gerhard Šreder pozdravio je takođe, sporazum Abasa i Ssarona ocenjujući ga "skromnim, ali značajnim napretkom". "Zadovoljan sam zbog skromnog, ali u svakom slučaju značajnog napretka" na putu ka miru u tom regionu, izjavio je nemački kancelar izražavajući nadu da će obe strane nastaviti da napreduju u pravcu mira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: