Okrugli sto o civilnoj službi

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić izjavio je da je bilo propusta u uredbi o civilnom služenju vojnog roka.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 01.02.2005.

14:21

Default images

Tu instituciju bi, prema njegovim rečima, trebalo poboljšati kako bi društvo imalo koristi. "Mi nismo objasnili mladim ljudima tu instituciju i postojala su neopravdana očekivanja i razumevanje toga šta znači civilno služenje vojnog roka, što je izazvalo razočaranje kod velikog broja prijavljenih čija očekivanja nisu ispunjena", kaže on.

Davinić je govorio na okruglom stolu o kriterijumima za civilno služenje, koji se u Domu vojske održava u utorak. Davinić je rekao da bi na tom skupu trebalo da budu predložena rešenja koja bi mogla biti primenjena prilikom prijema martovske klase regruta.

Vojnici opterećeniji

Načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš, takođe učesnik okruglog stola, kaže da je, između ostalog i zbog civilnog služenja vojske, popunjeno tek 76 odsto sastava, odnosno smanjen je broj regruta, što je dovelo do povećanja opterećenja vojnika. Paskaš, međutim, očekuje da će nova regulativa sprečiti zloupotrebe u instituciji prigovora savesti, poput odredbe u postojećoj uredbi kojom je omogućeno da vojnici podnesu zahtev za civilno služenje vojnog roka do isteka jedne trećine vojnog roka.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane u Ministarstvu odbrane Petar Radojičić smatra da prema postojećim zakonskim rešenjima postoji realna opasnost da bude ugrožena popuna Vojske SCG i da to postane paravan za izbegavanje vojne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: