Ljajić razgovarao sa Tribunalom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom razgovarao je u utorak sa predstavnicima tog suda.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2005.

17:19

Default images

I pored spekulacija u javnosti i najava da se vode pregovori o dobrovoljnim predajama trojice vojnih i policijskih generala, optuženih pred Haškim tribunalom, predsednik Saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić, kaže za B92 da se jedino slučaj policijskog generala Sretena Lukića nalazi u zakonskim okvirima.

Ljajić kaže da je u utorak razgovorao sa predstavnicima Tribunala o tome da li će poslati komisiju da utvrdi kakvo je zdravstveno stanje Lukića: "Ja sam danas razgovarao sa predstavnicima Tribunala i sugerisao im da bi bilo od velike važnosti da se komisija što pre uputi. To je sve što mogu da kažem. Ne mogu, u ovom trenutku, da anticipiram kakva će odluka biti. Ne mogu da kažem da su šanse velike, to moram da konstatujem, ali, u svakom slučaju, i danas sam insistirao da bi to bilo dobro za proces ukupne saradnje Srbije i Crne Gore sa Tribunalom i komisijom koju on ovde uputi i utvrdi kakvo je zdravstveno stanje stanje Lukića."

Ljajić je pozvao i druga dva generala da preuzmu otužnice i pošto tvrde da su bolesni, da predaju dokumetna Nacionalnom savetu. "Na žalost, ja takvih indicija nemam i plašim se da oni to ne nameravaju da učine. Mi ulazimo u jedan dosta rizičan politički period. Imamo do marta meseca još uvek vremena da ispravimo neke greške koje su i ranije učinjene. To podrazumeva da učinimo neke korake‚ koji će uveriti svet da mi hoćemo da sarađujemo sa Tribunalom. Do tada bi mogli da dobijemo pozitivnu Studiju o izvodivosti", rekao je Ljajić.

Ispitivanje: Građani i dalje za neizručenja

Inače, stavovi građana prema Haškom Trubunalu nisu se mnogo promenili u odnosu na ranija istraživanja. Prema janurskom istraživanju koje je sproveo "Stratedžik marketing" za Nacionalni savet za saradnju sa Trbunalom, svega  29 odsto građana je za izručnje četvorice generala, što je blagi pomak u odnosu na jul, kada je za izručenje bilo 25 odsto. Međutim, 85 dosto ispitanika smatra da je Hag politička, a ne pravna istitucija. Na pitanje saradnja ili sankcije, 54 odsto građana navodi da treba sarađivati, a 35 odsto smatra da ne treba sarađivati, ni po cenu sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: