Ponovo leti Jat

Jat ervejz je u 16.09 obnovio saobraćaj, posle trodnevne obustave letenja zbog štrajka pilota.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2005.

08:49

Default images

Predstavnik Štrajkačkog odbora pilota Miomir Prodanović potvrdio je da je postignut dogovor pilota i Vlade Srbije. Prodanović u izjavi agenciji Beta kazao da svi avioni Jata od ponedeljka lete po planiranom redu letenja. On je rekao da se štrajkački odbor sa vladom dogovorio o formiranju zajedničkog tela koje će u što kraćem roku preduzeti mere za rešavanje problema u Jatu.

"Na predlog Vlade Srbije odlučili smo da smo spremni da u punom sastavu pristupimo rešavanju naših pojedinačnih zahteva, u saradnji sa svim resornim ministarstvima i sa timom koji bude određen u tu svrhu. Ukoliko u procesu zajedničkog rada ne budemo došli do zadovoljavajućeg, obostranog rešenja, proces obustave rada će se nastaviti po naknadnoj odluci štrajkačkog odbora", rekao je predstavnik pilota štrajkača Miomir Prodanović ranije tokom dana.

Piloti "Jata", koji su počeli generalni štrajk u četvrtak 14. januara, i dalje ostaju pri svojim zahtevima. Prodanović napominje da isplata zaostalih zarada nije u vrhu zahteva pilota: "Plate nisu bile osnov ovih našh pregovora i zahteva, već je to bilo rešavanje statusa naše kompanije, poništavanje nelegitimno sačinjenog pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji bi trebalo da reguliše kompletne odnose, broj zaposlenih i tome slične stvari u kompaniji, da se broj zaposlenih vrati na nivo od 2004, a što bi trebalo da bude u sastavu reorganizacije forme, za koju tražimo da bude u odnosu na međunarodne standarde."

Posledice štrajka

Šesnaestogodišnja Bojana Babin, koja je uz pomoć Narodne kancelarije i ministarstva zdravlja sredinom decembra operisana od tumora u Berlinu, zbog štrajka pilota Jata, ne može da ode na kontrolu.

Kako je za B92 izjavio njen otac Jovan, njima je ponuđeno da umesto letom Jata, za Berlin odu avionima drugih kompanija, ali su, posle konsultacija sa svojim lekarima, te kompanije odbile da voze Bojanu Babin, objasnivši da bi to bio preveliki rizik. Zbog čekanja na aerodromu Bojani je pozlilo i po povratku kući izgubila je svest.

Jovan Babin apeluje da se što pre postigne dogovor: "Jat je takođe, izašao u susret i danas. Dali su mi karte za sredu, s nadom da će avion i poleteti. To je znači, prvi direktni let Beograd-Berlin. Apelujem na ljudsku svest, svih, na sve strane, apelujem zbog ljudi, dece. Sve se dogovorom može regulisati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: